Megtörhet az ellenzéki összefogás egy ingatlanberuházás miatt?

A DK-s vezetésű XVIII. kerületben nem csak a helyi lakosság, hanem a helyi LMP és a Jobbik nemtetszését is kiváltotta egy ingatlanbefektetés, amelynek a helyi polgármester, Szaniszló Sándor adott zöldutat. Az ügy megakadályozásáért egy rendkívüli testületi ülést hívtak össze, amely június végén, szerdán volt.

A nagyszabású ingatlanberuházás a Tarkő-, az Óhuta utca és a Herrich Károly tér közötti területen lenne. Ezt pedig Tarkő Invest nevű magáncég építettné be. Ezzel eddig így nem is lenne probléma. De nem is ennyiből áll a történet.

A szóban forgó terület.

Város a kertvárosban

A probléma ott kezdődik, hogy a környék lakosait a beruházásról meg sem kérdezték. A környék egy kertvárosi terület, a be nem épített részre pedig a megengedettnél 80-nal több lakást építettnének, mint lehetne. Emiatt viszont egy kisebb lista is kialakult a beruházást övező problémákból:

  • nincs ehhez megfelelő helyi infrastruktúra,
  • a lakosok tartanak a túlzott forgalomtól, zsúfoltságtól,
  • nem illik bele a városképbe,
  • és védett fákat is kivágnának miatta.

Szaniszló viszont ezek ellenére a járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrend jogkörével élve elfogadta a párbeszédes Petrovai László alpolgármester előterjesztését, a települési tanulmánytervet.

Emiatt két részre szakadt a helyi ellenzéki összefogás az ügyben. Az egyik oldalt a beruházást elfogadók vannak, amely kifullad a DK-s – és exMSZPs – Szaniszló Sándorban, valamint az alpolgármestében, aki a Párbeszédet erősíti. Az ellenzők között viszont többek között jelent van az LMP-s Banga Zoltán, a Jobbiktól Makai Tibor valamint az exMomentumos, mostmár független Nagy Károly képviselő is.

Megújult beruházás, de csak picit más

Szaniszló a belső ellenállással szembesülve arra a döntésre jutott, hogy indítványát visszavonja, amit megtett, technikailag. Helyére a kerületi beruházásokért felelős alpolgármester, az MSZP-s Kőrös Péter egy új előterjesztés nyújtott be. Ebbe elmondása szerint már belevették a lakosok fent említett észrevételeit, így például lesz egy új zebra a környéken. Mivel jelentős módosítások nem történtek a megújult beruházásban, ezért a kedélyek nem csillapodtak.

Megkezdjük a testületi ülést

Megkezdték a képviselői testületi ülést szerda délután, amely nem éppen barátságos hangulatban zajlott. A polgármesterrel együtt 12-en voltak jelen, tízen pedig hiányoztak, de határozatképes volt az ülés. A szavazáson a polgármester nem szavazott, 9-en igennel szavaztak, egy képviselő nem szavazott.

A Fideszes Kiss Róbert viszont véletlen nemmel szavazott.

Emiatt az ülést Szaniszló azonnal berekesztette és elhagyta a termet. A szavazás eredményét viszont csak később, a polgármester távozása után tudták meg a képviselők. Mivel ekkorra már többen elhagyták a termet, így újraszavazást nem tudtak kérni.

Lévai István Zoltán, a XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzati képviselője botránynak titulálta az esetet:

A válasz a kérdésre

A közel sem hétköznapinak számító ülés után jogosan merülhet fel a kérdés: egy ilyen megmarad a helyi ellenzéki összefogás? A választ a polgármester szerda késő esti posztjában találhatjuk.

Szaniszló Sándor a bejegyzésében közölte, hogy a testületi ülés azért lett olyan, amilyen, mert még aznap is kaptak olyan lakossági javaslatokat, amiket már nem tudtak volna szakmailag és jogilag véleményezni. Emiatt a közösség számára elfogadható döntést aznap nem lehetett volna meghozni.

És mennyire szakadt szét az összefogás a kerületben?

A fideszes lakájmédia állításával szemben a kerületet vezető koalíció felelős egységben hozza meg döntéseit.

A következő ülés az ügyről július 8-án, csütörtökön lesz lesz.