Közmunkára ítélték több száz fecskefészek leveréséért

Védett madarak fészkeit verte le költési időszakban az a férfi, akivel szemben a Hajdúböszörményi Járási Ügyészség természetkárosítás miatt emelt vádat. Az ügyészség közérdekű munka kiszabását indítványozta.

A vádhatóság közleménye szerint a 32 éves vádlott tavaly májustól egy vagyonvédelmi cégnél dolgozott. A feladata egy Hajdú-Bihar megyei bevásárlóközpont épületeinek takarítása volt. Ennek keretében 2020 júniusában az épület belső udvar felőli homlokzatáról  375 fecskefészket vert le.

forrás: ugyeszseg.hu
"A vonatkozó jogszabályok értelmében a Magyarországon előforduló fecskék valamennyi példánya védelem alatt áll, így a vádlott a molnár- és füstifecskék fészkeinek megsemmisítésével jelentős mértékben megváltoztatta az élőhelyüket. Tette ugyanakkor nem vezetett a madarak tömeges pusztulásához és élőhelyük megsemmisítéséhez, mivel az épület külső homlokzatán megmaradtak a fészkek."

– írja a közlemény

A vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését.

forrás: ugyeszseg.hu

Az illetékes kormányhivatal a bevásárló központ üzemeltetőjét a fészkek költési időben történt eltávolítása miatt 1 400 000 forint természetvédelmi bírsággal sújtotta.

/ugyeszseg.hu