Schmuck Erzsébet nyílt levele Nagy Istvánnak

Tisztelt Miniszter Úr!

Zöld politikusként és környezetvédőként aggodalommal látom a Fidelitas beszámolóját arról, hogyan taroltak le egy méhlegelőt, ráadásul a legnagyobb büszkeséggel.

Önnek, aki a környezet- és természetvédelem, valamint az agráriumért felelős miniszter, ráadásul méhész, nem kell különösen magyaráznom, milyen fontos szerepet töltenek be a méhek és a porzó rovarok az ökoszisztémánkban, és milyen szerepet játszanak élelmiszerbiztonsági szempontból. A legkevesebb lenne az, hogy segítjük a túlélésüket! Városi környezetben is van erre lehetőség: jó eszköz a méhlegelők és méhhotelek létrehozása, illetve a méhgyilkos vegyszerek használatának betiltása. Ezt már sok ellenzéki, de fideszes városvezető is felismerte, és tett konkrét lépéseket.

Mégis lassan már divattá válik jobboldali megmondó emberek részéről, hogy viccet csinálnak a méhek védelmét célzó kezdeményezésekből, felesleges gaznak nevezik a méhlegelőket. És sajnos a fiatalokra gyakorolt negatív hatásuk már látszik is, elég csak ezt a fidelitaszos akciót megnézni.

Amikor Ön nem volt hajlandó támogatni az LMP határozati javaslatát, melyben csupán annyit kértünk, hogy a kormány garantálja a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat” európai polgári kezdeményezésben foglaltakat, nagyon nagy csalódást jelentett számomra. Facebook oldalán előszeretettel posztol a méhek védelméről, de amikor cselekedni kellett volna, cserben hagyta az ügyet. Pedig pontosan tudja, hogy a kezdeményezésben foglalt lépések nem opcionálisak, vagy meglépjük, vagy katasztrofális következményekkel nézünk szembe.

Az Ön által a méhek védelmében képviselt hintapolitika, kiegészülve a jobboldali véleményvezérek cinikus hozzáállásával ahhoz vezet, hogy fiatalok méhlegelőket pusztítanak, a helyett, hogy egy fenntarthatóbb város megvalósításáért dolgozzanak, ahol ember és természet békében megfér.

Még nem késő! Ha már a határozati javaslatunkat elutasította, legalább a méhlegelők létesítése mellett álljon ki nyilvánosan!

(LMP)