Hol ücsöröghetünk árnyas tavaknál Budapesten?

Az ÉnBudapestem összeszedte, hogy hol lehet a fővárosban egy kellemeset hűsölni. Persze a Dunapart mindig egy jó opció, de felsorakoztattak egy pár alternatívát, méghozzá a Budapesten található tavakból. Jövő héten megint jön a hőség, úgyhogy jobb felkészülni az kellemes árnyékos helyekkel.

Városligeti-tó

A város legismertebb és leglátványosabb tava, az egyik fele (Alsó-tó) télen műjégpálya, nyáron csónakázótó. A belváros közepén a Hősök tere mögött fekszik.

Orczy-park

A 26 hektáros terület már az 1884-es években is Pest egykori legszebb és legnagyobb angolkertje volt. 2018-ban adták át felújítások és építkezések után a nagyközönségnek.

Naplás-tó 

A 16.kerületi víztározó tó partja, főleg, hogy már abszolút a városhatárhoz közeli zöldövezetben található, szintén kellemesebb klímával rendelkezik, még ilyen kánikulában is. A tó valójában egy, a 70-es években létesített árvízvédelmi tározó, melyet a Szilas-patak mesterséges felduzzasztásakor alakítottak ki. 16 hektáros méretével Budapest egyik legnagyobb állóvize – írja a lap.

Kőbányai Mély-tó

A neve árulkodik a tó lokációjáról. Az állóvíz korábbi neve viszont a Guttman-család téglagyárának emlékét őrizte, ezért is hívták Guttman-tónak

Feneketlen-tó

A hegyes-dombos budai oldalon jóval kevesebb tavat találunk érthető módon, de azért itt is akad egy-két vizes helyszín. A legismertebb a 11. kerületi feneketlen-tó, a Móricz Zsigmond körtér közelében – olvashatjuk.

Millenáris és Széllkapu park

A 2.kerületi, Széll Kálmán tér közelében álló, egykori Ganz-gyári ipartelepből átalakított hatalmas park is büszkélkedhet tavacskával. Bár az abszolút mesterségek vízfelületek partja itt nem egy árnyas fasor, de az esti órákban már itt is kellemes az idő, és a park közeli, árnyékosabb padjain jól esik az ejtőzés, kiszabadulva az aszfalt és beton uralta közegből. 

A tavakról képeket itt találhattok.

(ÉnBudapestem)