Mi lesz így? Orbán mégse lesz kint a német-magyar meccsen

Orbán Viktor váratlanul lemondta müncheni utazását a német–magyar Eb-mérkőzésre – közölte a német zeit.de.

Több német médium is arról számolt be, hogy a magyar kormányfő mégsem lesz jelen a magyar válogatott harmadik meccsén az Allianz Arénában.

A magyar-német mérkőzés viszont nem csak a jelentősége miatt lett felkapott a sajtóorgánumoknál. Ugyanis a nemrég megszavazott homofób pedofiltörvény negatív visszhangot váltott ki sok nyugati országban, és nemtetszésüket a törvénnyel kapcsolatban a magyar-német focimeccs alatt szeretnék kimutatni.

Ezért is támogatták sokan azt a kezdeményezést, hogy a müncheni Allianz Arena szívárványszínben pompázzon a magyar-német mérkőzés ideje alatt. Ezt viszont politikai indíttatásából az UEFA nem engedélyezte.

Az EUFA viszont nem tud többet tenni az ügy ellen. Németországban sok más városban szivárványszínűre festik majd a helyi stadionokat (Berlin, Köln, Frankfurt), és a Münchenbe érkező nézők is készülnek a lelátókon tiltakozni homofób törvénymodósító ellen. Münchent pedig szívárványzászlókkal tervezik kidísziteni.

A Politico információ szerint Orbán egy nagy illiberális találkozóra megy a focimeccs helyett Brüsszelbe, ahol az Olasz Testvériség vezetőjével, Giorgia Melonival vacsorázik majd.