Tragikus a brazil covid-helyzet – félmillió halott

Brazília eddig félmillió koronaívrushoz köthető halálesetet szenvedett el. Az USA után a legroszabb halálesetszám a világon.

Brazíliában a lakosság csupán 11% -a teljesen átoltott. Az epidemiológusok arra figyelmeztetnek, hogy a tél beköszöntével az ország déli féltekén a koronavírus új változatai keringenek. A halálesetek továbbra is folyamatosak. A szakértők szerint még akkor is folyamtosan lesznek a tragédiák, ha az oltási program beindul.

Brazília 500 800 halálesetet regisztrált, 17 883 750 megerősített koronavírusos esetből az Egészségügyi Minisztérium szombati adatai szerint. Ez az Egyesült Államok után a legrosszabb hivatalos haláleset. Az elmúlt héten Brazíliában átlagosan napi 2000 haláleset történt.

A Pán-Amerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) 1,1 millió új koronavírus-esetet és 31 000 halálesetet jelentett Dél- Amerikkában a múlt héten. A PAHO hat mexikói államban, Belize-ben, Guatemalában, Panamában és a Karib-tenger néhány helyén tapasztalt emelkedést. A szervezet arra figyelmeztetett, hogy Kolumbia kroavírus-helyzete az eddigi legrosszabb ponton van, a nagyvárosokban az intenzív osztályokon már nincsenek szabad ágyak.

„Azt hiszem, 700 000 vagy 800 000 halálesetet fogunk elérni, mielőtt megismerjük az oltás hatásait” – mondta Gonzalo Vecina, az Anvisa, a brazil egészségügyet szabályozó hatóság volt vezetője. Vecina a halálesetek rövid távú gyorsulását jósolta. A volt vezető bírálta Jair Bolsonaro szélsőjobboldali elnöknek a járvány kezelését, ideértve az összehangolt nemzeti válasz hiányát, valamint az oltásokkal, a zárlatokkal és a maszkok viselésével kapcsolatos követelmények iránti szkepticizmusát.

Szombaton országos tüntetéseken brazilok ezrei tiltakoztak Bolsonaro járvány kezelése ellen. A tömeg az adminisztrációt okolta a magas halálos áldozatok számáért.

Raphael Guimaraes, a Fiocruz brazil orvosbiológiai központ kutatója szerint Latin-Amerika legnépesebb országában az oltási program késedelme miatt azok teljes hatása csak szeptemberben vagy később érezhető majd. Guimaraes arra figyelmeztetett, hogy Brazília visszalátogathat a március-április csúcsának legrosszabb jeleneteibe, amikor az ország átlagosan napi 3000 ember halálát okozta.

„Még mindig rendkívül kritikus helyzetben vagyunk, nagyon magas az átviteli sebesség és a kórházi ágyak foglaltsága, amely sok helyen még mindig kritikus” – mondta Guimaraes.

Ezen a héten az új megerősített esetek szerint Brazíliában átlagosan naponta több, mint 70 000-re emelkedtek a beazonosított esetek száma.

Ester Sabino, a Sao Paulo Egyetem epidemiológusa szerint az oltás döntő fontosságú lesz a vírus legyőzésében Brazíliában, mivel az országnak nem sikerült konszenzust elérnie a társadalmi távolságtartás és a maszkok terén.

Érdemes tanulni a szomszédtól

A Braziliával szomszédos Chile-ben is hasonlóak voltak az adatok, mint Brazíliában. Azonban Chile nagy mértékben támaszkodott a kínai Sinovac Biotech (SVA.O) által kifejlesztett oltóanyagra. Az adatok Braziliára nézve azt sugallják, hogy hónapokba telhet, mire a tömeges immunizálás hatékonyan megfékezi az vírusterjedést. A chileiek közel felét beoltották, de fővárosuk, Santiago visszatért a lezáráshoz, mivel az esetek ismét a csúcsszint közelébe emelkedtek. Brazíliának körülbelül 80 millió embert kellene beoltania ahhoz, hogy elérje Chile jelenlegi egy főre eső oltási szintjét. Ehhez Brazíliában következetesebb vakcinákra és összetevőkre lesz szükség, amelyek foltosak voltak az elmúlt hónapokban, mivel a Kínából érkező behozatal elmaradt, miután Bolsonaro Kína-ellenesnek vélt megjegyzésekkel antagonizálta Pekinget.

/Reuters