A Tiszán úszó hulladékokból készítenek tárgyakat az iskolások

A Műanyag Műhely keretében kreatív és környezetbarát ötlettel rukkolt elő a PET kupa.

A Tiszán úszó hulladékból készítenek vonalzókat, poharakat és tollakat a Tisza menti településeken élő diákok. A program sikereségéből adódóan, három év múlva már Ukrajnában is megrendezésre kerül a PET kupa.

A PET kupa csapata már közel 10 éve szervez különböző programokat a Tiszában lévő rengeteg szemét problémájából fakadóan, hogy felhívják a figyelmet az eset fontosságára és a környezetszennyezés súlyosságára. A legújabb programjuk a Műanyag Műhely, azaz a MüMü, melynek keretein belül újragondolják a műanyag fogalmát.

A megfelelő szakmai háttérismerettel a folyamatosan problémát okozó folyami szemetet néhány berendezéssel számtalan új menő tárggyá is lehet varázsolni, mindeközben a környék folyópartja is megtisztul. A műanyagkupakokat mind a diákok darálják le saját kezüleg, amiből aztán vonalzót, poharat, vagy akár golyóstollat is készíthetnek

„Azok a Tisza menti gyerekek, akik idelátogatnak ma, sokszor azt sem tudják, hogy a műanyagnak több fajtája létezik. Mi megtanítjuk nekik az alaptípusokat, észrevétlenül, szórakoztatva beavatjuk őket az újrahasznosítás lehetőségeibe. Lényegében műanyagot darálunk, aprítunk, olvasztunk, és újra formába öntünk”

– mondta a MüMü nyitóhelyszínén, Tiszadadán Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója az Euronewsnak.

Rendkívül fontosak ezek a programok, hiszen a jövő generációját már rászoktatják a környezettudatos gondolkodásra és arra is, hogy egyénenként mi mindent meg lehet tenni a természet megóvása érdekében. Az újrahasznosított műanyag hasznot hordoz magában, akár vállalkozást is lehet rá építeni. A műanyag ára a koronavírus alatt 60 százalékkal drágult a világpiacon.

Mi lehet az oka a sok folyami szemétnek?

Sajnos a Tiszán érkező szemét nagy része Ukrajnából és romániai mellékfolyóiról érkezik, melynek fő okai a szegénység és a tudatlanság lehet, feltehetőleg nem ártalmas szándékkal rongálják a környezetet.

„Kárpátalján mindenképpen erről beszélhetünk. Vannak vállalkozók, akik elkezdenék a hulladék kezelését és újrafeldolgozását, de nagyon komoly gazdasági és infrastrukturális gondokkal küzdenek. Mi részben azért is megyünk oda, hogy megmutassuk nekik, hogyan lehet újra felhasználni a műanyagot. Reméljük, hogy meglátják benne az üzleti lehetőséget”

– mondta a PET Kupa társalapítója az Euronewsnak.

A Műanyag Műhely három hét múlva már a folyó ukrán szakaszán jár majd, hogy megismertesse az ott élőket a helyes hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás lehetőségeivel.

(Euronews)