Hatástalanították a Lánchídnál talált bombát

Budapest, 2021. június 20. Egy második világháborús, szovjet gyártmányú robbanótest a honvédség tûzszerészeinek hajóján a Lánchídnál 2021. június 20-án. A tûzszerészek egy száz kilogrammos szovjet légibombát hatástalanítottak és egy másik légibombamaradványt is találtak a Lánchíd közelében. MTI/Lakatos Péter

Egy száz kilogrammos szovjet légibombát hatástalanítottak és egy másik légibombamaradványt is találtak a honvédségi tűzszerészek a Dunában, a Lánchíd közelében vasárnap délelőtt.

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek azt mondta, hogy először kiemelték a a 100 kilogrammos szovjet légibombát, majd az eszköz éles orrgyújtó szerkezetének eltávolításával hatástalanították a bombát.

A helyszín átvizsgálásakor előkerült még egy 250 kilogrammos szovjet légibomba maradványa is, de ez nem tartalmazott gyújtószerkezetet.

A tűzszerészek mindkét bombát vízi úton szállítják el a helyszínről, majd a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére viszik későbbi megsemmisítésre.

A munkálatok idejére korábban mintegy 300 méter sugarú körben elrendelt – több forgalmas útszakaszt, a közösségi közlekedést is érintő – kiürítést és lezárást feloldották – tájékoztatott a kommunikációs tiszt.

/MTI