LMP: az országot meg kell szabadítani a keleti függőségektől

30 évvel ezelőtt hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarországot. Kanász-Nagy Máté az LMP társelnöke ennek alkalmából egy szimbolikus helyszínen a volt Moszkva téren tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta, a rendszerváltó generáció egy olyan irányt képzelt el, mellyel az ország a keleti irányból a nyugat felé fog elindulni, de sajnos ez mára már nem így van.

A politikus szerint Orbán Viktor ezzel szemben a keleti függés irányába vitte el az országot és az évszázad legrosszabb üzleteit kötötte meg és az évszázad legrosszabb hitelszerződését kötötte meg, eladósítva ezzel száz évre az országot.

Szerinte az oroszokkal kötött Paks2 hitelszerződés az egyik legrosszabb megállapodás, mert rendkívül drága és mindemellett az atomenergia nem zöld és nem is biztonságos. A második legrosszabb üzlet a Budapest-Belgrád vasútvonal építése, melyet a kínaiaknak fogunk megfizetni. A harmadik pedig a Fudan Egyetem felépíttetése, ami nem csak rendkívül drága és kiszorítja a magyar diákokat, de még a Diákváros sem fog az eredeti tervek szerint felépülni.

A társelnök szerint ha ezeket összeadjuk, akkor ezt a sok tízezer milliárd Forintot tesz ki, melyet gyermekink és unokáink is fizetni fognak. Magyarországnak meg kell szabadulnia ezektől a függőségektől és a társelnök szerint a jövő évi kormányváltás után.

Hozzátette, Magyarországnak a magyar emberek érdekeit kell nézni, de ettől függetlenül egy befogadó államnak kell maradni, ahol nem alakulnak ki ilyen függőségek.