Vona Gábor: Öt érv, hogy miért keverte bele a pedofil-törvénybe a homoszexuálisokat a Fidesz

A Második Reformkor Alapítvány Alapítója ismét öt érvet felsorakoztató posztot tett közzé közösségi oldalán, melyben azt taglalja, hogy miért keverte bele a pedofil-törvénybe a homoszexuálisokat a Fidesz.

Orbán Viktor ismét az elmúlt években már többször alkalmazott taktikájához folyamodott, és egy olyan hibrid törvényt rakott az ellenzék elé, amelyet sem megszavazni, sem elutasítani nem egyszerű. Tegnap hatalmas tüntetést tartottak, szinte minden hazai híresség személyesen vagy online támogatta az eseményt. Miért kellett a Fidesznek magára haragítani már megint ennyi embert? Mi az értelme ennek az egésznek? Nyilván a saját szavazói szerint azért, mert ez egy fontos ügy, minden elemével. De véleményem szerint van itt más is. A recept: vegyél egy ügyet, amiben mindenki egyetért, ezt pedig keverd össze egy olyannal, ami megosztó, de nálad van a többség. És miért? Íme, az öt érv:

1. Figyelemelterelés

A kormány elképesztő erőket koncentrál, az állami NER privatizált NER-ré épül, újabb és újabb hajmeresztő ötletekkel (lásd a legutóbbi autópálya tervet!). Az ilyen folyamatokról erős érzelmeket, indulatokat gerjesztő, de nagypolitikai szemszögből szubkulturális témákkal kell elterelni a figyelmet.

2. Ellentámadás

A Kaleta-ügy óta egyre kellemetlenebb a ,,nemzeti-keresztény-konzervatív” kormány számára a pedofil kérdés. Azzal, hogy most belekényszerítik az ellenzék többségét abba, hogy elutasítsák a törvényt, ellentámadásba akarnak átmenni. Az ellenzéket – az oltásellenes szerepkörből – tovább lökik a „pedofilsimogató” skatulyába. Ezek után, ha az összefogás részéről előkerül a Kaleta-ügy vagy a kormányoldal bármilyen hasonló ügye (talán még több van?), már jön is a panelválasz: „Maguk ne beszéljenek, nem támogatták a pedofilok elleni fellépést! Maguk védik a gyermekek megrontóit!”

3. Csapda

Azt sem zárnám ki, hogy a Fidesznek valamelyik baloldali politikusról van egy felépített, de még a fiókban várakozó pedofil botránya. Ez pedig a kampányban robbanna, és akkor majd két kézzel lehet mutogatni az ellenzékre: „Tessék, hát ezért nem szavazták meg a pedofil törvényt! Védik egymást.” Vagyis most csak megássák a csapdát, és amikor a legjobb alkalom eljön, belelökik a kihívóikat.

4. Megosztás

A téma ráadásul tökéletesen alkalmas volt a Jobbik és a többi ellenzéki párt között a kérdésben meglévő véleménykülönbség kiélezésére. Jakab Péter pártja többször kiemelte korábban, hogy a pedofilok elleni harcban minden eszközt támogat, így most a javaslat összeturmixolt verziójából sem tudtak már kiugrani. Az előválasztás és a kampány hátralévő részében minden ilyen ellenzéki megosztás aranyat ér a NER számára, hiszen az összefogás kohéziós erejét és bizalmi indexét gyengíti.

5. A homoszexuális kártya

A tegnapi nagy tüntetés azt volt hivatva mutatni, hogy a magyar társadalom egy emberként áll a homoszexuális emberek, párok jogainak megvédése mögött. Csak az a helyzet, hogy ez nem igaz. A magyar társadalom többsége ebben a kérdésben kifejezetten konzervatív, egy része pedig egyenesen homofób. És a Fidesz ezt nagyon jól tudja. Számára a lehető legjobb, ha a választás felé közeledve ilyen identitástémák fogják uralni a közéletet. Nem az egészségügy, nem az oktatás, nem járványkezelés stb., hanem az, hogy ki a homoszexuális. 2018 előtt, ha már hazudtak, rólam is hazudhattak volna akármit. A Fidesz stratégái mégis úgy döntöttek, azt hazudják rólam, hogy homoszexuális vagyok. Miért? Mert tudták, hogy a széles magyar tömegek számára nincs is ennél szörnyűbb hír egy emberről…

Az ellenzék rettenetesen nehéz helyzetben van, mert nincs jó lépés. Ez a poszt nem arról szólt, hogy mit kellene tenniük, hogyan kell szavazniuk, hanem annak a megértésében próbáltam segíteni öt érvvel, hogy a Fidesz miért is vehette elő ezt az ügyet. #ötérv

Forrás: Vona Gábor Facebook oldala