Társadalmi támogatottsága nincsen, az Országgyűlés mégis megszavazta a putyini propagandatörvényt

Hiába tüntettek ezrek, írta alá a petíciót több, mint 100 000 ember, az Országgyűlést nem érdekli a magyarok véleménye. Megszavazta az országgyűlés a propagandatörvényt, ezzel betiltva az LMBTQI témájú oktatási programokat, termékeket, reklámokat a 18 éven aluliak számára – írta a Háttér Társaság közleményében, melyet számos szervezet aláírt.

Megszavazta az Országgyűlés azt a módosító javaslatot, amely betiltaná a 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely homoszexuális vagy transznemű embereket jelenít meg, tiltaná a társadalmi célú reklámokban az LMBTQI emberek megjelenését, valamint betiltana minden olyan (akár csak részben) LMBTQI témájú oktatási programot, amely említést tesz a homoszexuális, illetve transznemű emberek létezéséről. 

A törvényjavaslat kísértetiesen hasonlít arra a 2013-ban elfogadott és propagandatörvényként elhíresült orosz jogszabályra, ami az LMBTQI közösséggel szembeni gyűlöletkeltésen és uszításon kívül lehetetlenné teszi a melegséggel, transzneműséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet és felvilágosító munkát is. A törvénymódosítás egyértelműen sérti továbbá a szólásszabadsághoz, az emberi méltósághoz és az egyenlő bánásmódhoz való jogot. Ez a lépés veszélyezteti az LMBTQI fiatalok és felnőttek lelki egészségét, és megakadályozza, hogy kellő időben, prevenciós céllal jussanak információhoz és megerősítő támogatáshoz. Az LMBTQI embereknek joguk van ahhoz, hogy a társadalom egyenlő méltósággal rendelkező tagjaként éljenek, megbélyegzés és nyomasztó tabuk nélkül. 

Magyarországon az LMBTQI diákok majdnem kétharmadát zaklatták már verbálisan a szexuális irányultságuk miatt, több mint felüket pedig a nemi önkifejezésük miatt. Most a kormánypárti és jobbikos képviselők cserben hagyták az LMBTQI fiatalokat: ellehetetlenítették azokat az érzékenyítő progamokat, beszélgetéseket, amelyek az elfogadást segítik elő. 

Hétfő este 18:00-kor 10 000 ember tüntetett a Kossuth téren a módosító javaslat ellen. Több, mint 100 000 ember jelezte aláírásával is: nem kérnek a propagandatörvényből! A napokban közzétett IPSOS 2021 közvéleménykutatás szerint a magyarok 59%-a szerint azonos jogokat kell biztosítani az örökbefogadás területén az azonos nemű pároknak, 60%-uk szerint pedig az azonos nemű párok ugyanolyan jó szülők, mint a különböző neműek. A propagandatörvényt így társadalmi támogatottság nélkül kényszerítik rá az emberekre, a gyűlöletkeltésből fakadó nyerészkedés reményében. 

A kormány nem az első csapást méri az LMBTQI emberekre: 2020 tavaszán ellehetetlenítették a transz és interszex emberek nemének jogi elismerését;  decemberben  az Alaptörvénybe foglaltak olyan passzusokat, amelyek megbélyegzik a transznemű embereket; és a Polgári Törvénykönyv módosításával tovább  nehezítették az azonos nemű párok örökbefogadását. Ennek a módosításnak is a gyermekek voltak az igazi vesztesei, akiknek több időt kell állami gondoskodásban eltölteni, ahelyett, hogy minél hamarabb szerető családra találhassanak. 

„Hiába próbál a kormány ellenséget gyártani az LMBTQI emberekből, az elmúlt napok megmutatták, hogy a magyarok nem kérnek a gyűlöletkeltésből. A következő időszakban arra fogunk fókuszálni, hogy minden létező jogi eszközzel megtámadjuk a jogsértő és embertelen törvényt itthon és külföldön is” – mondta el Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője. 

„A legfontosabb, hogy elmondjuk az LMBTQI fiataloknak és családjaiknak, hogy nincsenek egyedül, hogy tömegek állnak ki a jogaikért. Ezt tette tegnap 10.000 tüntető és 100.000 aláíró, és mindenki, aki posztolt vagy felszólalt ez ellen a gonosz törvény ellen. Álljunk ki együtt július 24-én a 26. Budapest Pride Felvonuláson, és üzenjük meg mindenkinek: minket nem lehet elhallgattatni, minket nem lehet betiltani. A valóságot nem lehet betiltani.” – tette hozzá Radványi Viktória, a Budapest Pride szervezője. 

Aláírók: 

 • Amnesty International Magyarország
 • Artemisszió Alapítvány
 • Budapest Pride
 • Emberség Erejével Alapítvány
 • Haver Alapítvány
 • Háttér Társaság
 • Közélet Iskolája
 • Labrisz Leszbikus Egyesület
 • Levegő Munkacsoport
 • Magyar Helsinki Bizottság
 • Nyomtassteis 
 • Ökotárs Alapítvány
 • Szivárványcsaládokért Alapítvány