Szélenergia nélkül nem állítható meg a klímaváltozás

A szélenergia az egyik legtisztább és legolcsóbb energiatermelési mód, Orbán Viktor mégsem számol vele. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja a nemzetközi szélnap alkalmából ismételten felszólítja a kormányt, hogy oldja fel a szélenergiát ellehetetlenítő szabályokat, mert a szélenergia nélkül nem állítható meg a klímaváltozás!

Európában energiaforradalom zajlik: 2020-ban a történelem során először több áramot termeltek megújuló forrásból, mint fosszilis tüzelőanyagokból. A zöld forradalom két legfőbb lába a szél- és a napenergia. Magyarország viszont egyelőre kimarad ebből, mert a kormány lemondott a szélenergiáról. 2011 óta egyetlen szélturbina sem épült hazánkban és a 2016-ban hozott értelmetlen korlátozások miatt a kormányváltásig nem is fog. Lakott területtől számított 12 km-en belül ugyanis tilos szélerőművet építeni, ezzel az ország teljes területét kizárták. 

Az LMP szerint a kormány máig nem tudott épkézláb magyarázatot adni, hogy miért ellenzi a szélenergiát. A modern szélturbinákkal a hazai szélklíma mellett is gazdaságosan lehetne termelni, a természetvédelmi problémákat pedig megfelelő területi tervezéssel el lehetne kerülni. 

A klímaváltozás csak a nap- és szélenergia együttes alkalmazásával állítható meg. Ez a két technológia remekül kiegészíti egymást: éjszaka, valamint télen ugyanis jellemzően nagyobb a szélenergia-termelés. Ha a választók bizalmat szavaznak, a kormányváltás után egyik első intézkedésünk lesz föloldani a szélenergiára vonatkozó korlátozásokat. 

Írja Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a sajóközleményükben.