LMP: a kormány adjon válaszokat Paks 2 földrengésbiztonságával és az atomtemetővel kapcsolatban

A Paks 2 beruházás már ezer sebből vérzik – közölte Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A frakcióvezető sajtótájékoztatót tartott Baranyamegyében, ahol egy kutatófúrást végeznek az atomtemető egy lehetséges helyszínável kapcsolatban. Keresztes felidézte, hogy komoly problémák övezik a paksi bővítést, ugyanis az új atomerőművi blokkok lehetséges helyszíne alatt egy aktív törészóna található, amely felveti a földrengésbiztonság kérdését. A magyar jogszabályok értelmében ilyen területre csak akkor lehet építkezni, ha kizárható, hogy a törés zóna földfelszíni elmozdulásokat nem képes okozni. Viszont erre nincs elegendő információ, hogy ezt ki lehessen jelenteni – mutatott rá az LMPs politikus.

A másik nagyobb probléma, az az atomtemető kérdése. Keresztes elmondta, hogy azért is felelőtlenség volt elindítani a paksi bővítést, ugyanis az atomhulladékok eltárolására sehol sincs jó megoldás a világon.

A kormány viszont rendszeresen mondja, hogy még nem született döntés az atomtemető helyszínéről. Ugyanakkor az országgyűlés elfogadott egy programot, ami tartalmazza, hogy lesz ilyen tároló Magyarországon és helyileg csak Bodát adták meg. Pécs városa pedig ezt már határozatban is elmondta, hogy nem fogadja el – tette hozzá.

Keresztes László Lóránt ezért felszólította kormányt, adjon válaszokat a Paks 2 földrengésbiztonságával és az atomtemető helyszínével kapcsolatban. Emellett megígérte, hogyha az ellenzék megnyeri a választást ’22-ben, akkor a paksi bővítést leállítják.