Követni se tudják Indiában, hogy mekkora pusztítást végez a COVID-19

Az indiai egészségügyi minisztérium adatai szerint Indiában az Egyesült Államok után a világon a második legmagasabb a COVID-19 fertőzések száma.

29,2 millió eset és 359 676 haláleset. Azonban Bihar államban több ezer be nem jelentett haláleset felfedeztek fel.

Az orvosok és az egészségügyi szakemberek szerint ezek közül a halálesetek közül sok nem került rögzítésre a COVID-19 csoportban.

Ez a több ezer be nem jelentett eset felfedezése jelentősen magasabbra emelte a COVID-19 halálos áldozatainak számát. Ezzel megalapozták azt a gyanút, hogy India teljes halálozási száma lényegesen magasabb, mint a hivatalos adat. India egyik legszegényebb államában, Biharban az egészségügyi osztály a szerdai 5424-ről több mint 9429-re módosította a COVID-19-hez kapcsolódó összes halálos áldozatot.

Az indiai kórházakban áprilisban és májusban a koronavírus pusztító második hulláma alatt elfogyott az ágy és az életmentő oxigén, és emberek meghaltak a kórházak előtti parkolókban és az otthonukban.

„Az újonnan jelentett halálesetek a múlt hónapban következtek be. Az állami tisztviselők vizsgálják az elévülést” – közölte a körzeti egészségügyi tisztviselő.

„Ezek a halálesetek 15 nappal ezelőtt következtek be, és csak most töltötték fel őket a kormányzati portálra. Intézkedéseket fogunk tenni néhány magánkórház ellen” – mondta a tisztviselő, aki nem volt hajlandó megnevezni a magánklinikákat, akiknek a hibájának tudta be az adnmisztrációs hibát.

Egészségügyi szakértők úgy gondolják, hogy a koronavírus fertőzéseket és a haláleseteket is jelentősen alulszámolják országszerte. Részben azért, mert a vizsgálati létesítmények ritkák a vidéki térségekben, ahol az indiai nép kétharmada él. Ezekben a térségekben kórházak is alig vannak. Sok ember betegedett meg és halt meg otthon anélkül, hogy megvizsgálták volna őket.

A gond széleskörű

Amikor a krematóriumok az elmúlt két hónapban küzdöttek a halálesetek kezelésével, sok család holttesteket helyezett el a Szent Gangesz folyóba, vagy temette sekély sírokba a homokpartjain. Ezeket az embereket valószínűleg nem regisztrálták COVID áldozatokként.

Az „aluljelentések” elterjedt probléma, nem feltétlenül szándékos, gyakran a hátrányok miatt nem lehet megfelelően adminisztrálni” – mondta a Reuters hírügynökségnek Rajib Dasgupta, az újdelhi Jawaharlal Nehru Egyetem Szociális Orvostudományi és Közösségi Egészségügyi Központjának vezetője. Hozzátette, hogy vidéki környezetben, bármit is mondanak vagy állítanak az államok, a tesztelés nem egyszerű, nem könnyű és nehezen elérhető.

Összességében elmondható, hogy India esetei és halálesetei az elmúlt hetekben folyamatosan csökkentek a március közepétől bekövetkezett fellendülés után. A hivatalos összesített eset 29,2 millió volt csütörtökön, miután az előző 24 órában 94 052-gyel nőtt, míg az összes haláleset 359 676-ot tett ki az egészségügyi minisztérium adatai szerint. A New York Times becslése szerint a halálozások száma az idő múlása és a fertőzések okozta halálozás aránya alapján 600 000–1,6 millióra nőtt Indiában. A kormány túlzónak tartotta és elutasította ezeket a becsléseket. Azonban a fő ellenzéki kongresszusi párt szerint más államoknak követniük kell Bihar példáját és át kell vizsgálniuk az elmúlt két hónap haláleseteit.

„Ez minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy a kormány elrejtette a COVID halálát” – mondta Shama Mohamed, a kongresszus szóvivője, hozzátéve, hogy ellenőrzést kell elrendelni Uttar Pradesh, Madhya Pradesh és Gujarat nagy államaiban is.



/Reuters