Természetkárosítás Veresegyházon

2021 májusában, vegetációs időszakban, a madarak költési szezonjában elpusztították az Álomhegyi-tározó partján álló bokorfüzest, és már a nagyobb fákat is döntik, vágják írta ki Facebook-oldalára a Tavirózsa – környezet-és természetvédő – Egyesület.

A poszt szerint a terület számos védett énekesmadárnak (pl. barátposzáta, mezei poszáta, énekes nádiposzáta, feketerigó, énekes rigó, fülemüle, vörösbegy) szolgált költőhelyül. Továbbá az odvas fákban, a szintén védett nagy fakopáncs, zöld küllő és fekete harkály fészkelt.

A poszt emléleztet: A fokozottan védett fajok egyedeinek elpusztítása a Btk. 242 §-a alapján 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.Az Álomhegyen 2011 és 2019 között az MME szakemberei 52 madárfaj összesen 3912 egyedét gyűrűzték meg. Ha tovább folytatódik a növényzet irtása, ez már a múlté lesz, hiszen a madarak számára nem fog maradni sem bokor, sem fa a területen.

Képgaléria a pusztításról

Frissítés:

Olvasónk kommentben küldte el a petíciót, melyet a veresegyházi Álomhegyi-tározó védetté nyilvánításáért indított a Tavirózsa Egyesület.