Mi van most akkor a pápa látogatásával?

Elterjedt itthon a – minden bizonnyal kacsa – hír, hogy Ferenc Pápa nem hajlandó találkozni Orbán Viktorral és Áder János köztársasági elnökkel szeptemberi látogatása során.

„Ferenc pápa szeptemberi tervezett magyarországi látogatása diplomáciai szakadással fenyeget. Kiderült, hogy a Szentatya csak három órát tartózkodna az országban. Kihagyhatja a látogatást Magyarország elnökénél, majd eltöltene egy lehetséges három és fél napot a szomszédos Szlovákiában.” írta A National Catholic Register június 3-án.

Ezt a Blikk lehozta június 4-én itthon, aminek az lett a vége, hogy a kormányközeli média elkezdte kielemezni a kérdést: Ferenc Pápa miért nem akarhat találkozni a magyar állam vezetőivel?

Bencsik András, a HírTV-ben azt mondta, hogy a katolikus egyházfő meg akarta alázni Magyarországot és keresztényellenesen viselkedik. Bayer Zsolt pedig úgy vélekedett, hogy ha a pápa nem akar találkozni Orbánnal és Áderrel, akkor ne is jöjjön ide.

„Kommunista pártvezető – rendben van, gyerekekkel dolgoztató cégvezető – totálisan rendben van, abortuszt engedélyező államfő – ide vele!, keresztény-konzervatív értékeket valló kormányfő – Isten ments!”írja a szintén kormányközeli 888.hu

Úgy tűnik, hogy azok a médiumok, melyek összeköthetőek a Fidesszel, a migrációs politikában való nem egyetertéssel indokolták, hogy a pápa nem akar találkozni Magyarország vezetőivel.

Az Origo például így fogalmazott: „Nem akar találkozni Ferenc pápa Orbán Viktorral a magyar kormány migránspolitikája miatt.”

A Mandiner szakértői forrsásokra hivatkoza azt írta, hogy az egész mögött az áll, hogy „a pápát eleve csak a kongresszus zárómiséjére hívták meg és lelkipásztori látogatásról van szó, azaz a pápa egyházfői minőségben jön, nem tudni, hogy államfői minőségben is meghívták-e.”

A Magyar Katolikus Egyház mai közleményében azt írta ezekre reagálva:
„Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Szentatya magyarországi programjáról – amely jelenleg még szervezés alatt van – hamis információk és téves értelmezések terjedtek el helyi és nemzetközi médiumokban.”

Ferenc pápa várhatóan 2021. szeptember 12-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisére érkezik Magyarországra. A szentmisét megelőzően a tervek szerint külön találkozni fog a magyar állam vezetőivel, Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a kormány tagjaival, és más magas rangú állami vezetőkkel. – írták közleményükben