Orbán: a mi horizontunkon 200 ezer forintos minimálbérnek kell lenni

Szerdán tartják a Világgazdaság gazdaságpolitikai csúcskonferenciáját, ahol Magyarország legfontosabb döntéshozói az újraindítás mikéntje mellett a kitörési pontokat is bemutatják. A konferencián a kormányfő is felszólalt.

Orbán Viktor szerint innovatív gondolatokban nem szűkölködünk, ugyanis Matolcsy Gyöegynek és Varga Mihálynak is nagyon jó ötletei vannak a gazdaság újraindításához.

Reményei szerint nagyon nagy lesz a GDP-növekedése Magyarországnak. A teljes foglalkoztatottság, foglalkoztatás egy jó megoldás a poszt-covid szindrómára. Felidézte, hogy meghosszabbították a hitel moratóriumot szeptembereig, de hogy utána mi lesz, azt még tárgyalják.

2020-ban 8,1 százalékos volt a költségvetési hiány, idén 7,5 százalék a terv, 2022-ben pedig 5,9 százalék lesz – emelte ki a miniszterelnök.

A mi horizontunkon a 200 ezer forintos minimálbér kell lenni. De ha ezt rázudítjuk a kkv-kra, akkor tönkre mennek és elbocsátják az embereket.

– mondta a kormányfő.

Szóba került a minimálbér kérdése: a kormányfő szeretné elérni a 200 ezer forintos minimálbért, de ha ezt rázúdítjuk a KKV-kra, akkor tönkre mennének. Emiatt a KKV-nek ehhez segítség kell, amelyet adócsökkentésekkel tudna a kormány megoldani.

Amikor egy gazdaságot kell újraindítani, az nem lehet párt, vagy politikai kérdés.

A miniszterelnök megdícsérte a magyar ápolókat és orvosokat a munkáiért, majd hozzátette, hogy szerinte jobban teljesítettek, mint pár nyugati országban. Ugyanúgy dícsérettel illette a tanárokat, hogy milyen gyorsan tudtak átállni a digitális oktatásra.

A járvány miatt 50 ezer munkahelyet vesztettünk el, de mégegyszer ennyit szeretnének csinálni. A munkanélkülésig ráta 4%, míg az eurózóna gazdaságaiban 8 százalékos.

Két új operatív törzs indul

Új korszakhoz érkeztünk, és már nem gazdaságvédelmi intézkedésekre, hanem újraindítási intézkedésekre van szükség – hangsúlyozta Orbán Viktor. Ezt pedig két operatív törzs irányítja majd:

  • a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzset Szijjártó Péter vezeti,
  • a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzset pedig Novák Katalin vezeti majd. 

Orbán elmondta, hogy a válság után változni fog az európai- és a világgazdaság is. Szerinte mindegyik ország biztonságosabb gazdaságot szeretne tudni magának. Egy országnak célja lesz, hogy önellátó legyen, ne függjön más országtól. Ezért például Magyarországon ki kell építeni az egészségügy teljesen önellátását, vagyis tudni kell például lélegeztetőgépeket, vakcinákat, maszkokat gyártani.

Magyarországnak nem csak nyugati, hanem keleti lábakon is kell állnia. Ugyanis a világgazdaság súlypontja folyamatosan kelet felé terelődik és Magyarországnak ehhez igazodni kell.

A családok túlélték, de a gyereket nevelő családokat megviselte az elmúlt 16 hónap.

A kormánynak a miniszterelnök benyújt egy javaslatot ma délután, miszerint ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek ’22 január-februárjában adják vissza azt az adót amit ’21-ben befizettek. Ennek viszont lesz egy felső határa.

A 10 órakor kezdődő eseményen előadást tartott mások mellett Matolcsy György, az MNB elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.