20 hónapja lejárt forgalmival is lehet autózni

Az első veszélyhelyzetet még tavaly márciusban hirdették ki. Annak nyomán lassan másfél éve lejárt műszakival is legálisan lehet forgalomban vezetni.

A veszélyhelyzetet szeptemberig meghosszabbították. Így még több időt nyertek azok, akik eddig nem újították meg autóik lejárt műszaki vizsgáját. Az év végére ily módon előfordulhat olyan eset is, hogy bizonyos autók 20 hónapja lejárt engedéllyel fognak közlekedni az utakon – írja az ORFK balesetbiztonsági oldala, a kreszvaltozas.hu.

A jogszabályok szerint azonban továbbra is csak olyan járművel szabad a közúti közlekedésben részt venni, amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek az előírásoknak. Éppen ezért rossz állapotú gépkocsikkal útnak indulni továbbra sem szabad, még akkor sem, ha a jogszabályok erre lehetőséget biztosítanának.

A veszélyhelyzet ideje alatt a hivatalos okmányok érvényessége – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is – automatikusan meghosszabbodik, mégpedig az aktuálisan elrendelt veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig. Ez az időszak most novemberig tart, miután májusban az Országgyűlés őszi ülésszakának első napját követő 15. napig meghosszabbították a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát.

A gépjárművel közlekedők számára további fontos , hogy a lejárt műszaki vizsgával csak Magyarország területén használhatók a járművek. Tehát egy például, egy külföldi autós nyaralást tervezve meg kell újítani a műszakit. A vizsgaállomások, a vizsgáztatást is vállaló autószerelő műhelyek nyitva vannak, akár személyes érintkezés nélkül is elintézhető a gépjárművek műszaki vizsgáztatása. – emeli ki a kreszváltozás.hu

A forgalmi engedélyek érvényességének hosszabbítása nem vonatkozott azokra a járművekre, amelyeknek az okmánya a két veszélyhelyzet, vagyis a 2020 július 3. és november 4. között járt le.

/kreszvaltozas.hu