Beoltattam magam, mégsem engednek be sok helyre a bürokratikus útvesztő miatt

Sajnos a rendszerben még vannak a hibák, de ami még rosszabb, a bürokrácia útvesztőjében nem látni az alagút végén a fényt. Így jártam én, akinek oltás után három nappal cserélték a személyi igazolványát, ami egyben fontos figyelmeztetés azoknak is, akiknek okmányai a nyaralás előtt lejárnának.

Bár szerencsére ritkán kell cserélni a személyi igazolványunkat, annak lejárta előtt két héttel időpontot foglaltam egy kormányablakba, hogy nyárra egy esetleges utazásra biztosan elkészüljön a személyi adatokat igazoló okmányom. Mindeközben e-mailben megkaptam az értesítésemet, hogy oltásra tudok időpontot foglalni.

Még decemberben regisztráltam a koronavírus elleni vakcinára, így nem is hezitáltam akkor, amikor április elején lehetőségem volt annak beadatására, foglaltam is az időpontot, ami a személyi igazolványom cseréje előtt három nappal volt.

Az oltásról meg is érkezett a védettségről szóló dokumentum, azonban itt volt egy bökkenő, arra az addigra bevont személyi igazolványom száma került. Ezzel önmagában természetesen nincs is probléma, hiszen annak készültekor jó eséllyel nem is készült ez az új plasztikkártyám, ráadásul akkor a védettségi kártyát sehol nem is lehetett használni.

A problémák akkor kezdődtek, amikor a nyitás is elkezdődött, ugyanis több helyen, ahol tüzetesebben ellenőrizték az okmányokat, rendre nem engedték meg, hogy a zárt térben tartózkodjak. De még ez a része is érthető lenne, azonban a QR kód leolvasásával kiderült, a rendszer nem frissíti az állampolgárok okmányainak változásait.

Éppen ezért volt számomra öröm, amikor megjelent az EESZT applikációja és bejelentették, azt is ugyan úgy el kell majd fogadni, mint a kinyomtatott plasztikkártyát. Ez jelenleg az egyetlen megoldás, amivel jelenleg az okostelefonnal rendelkezők élhetnek – bár kérdés utazás miatt nem fogják-e az ott található információkat kibővíteni a személyi okmányszámmal, amit majd fel kell mutatni a telefonos applikáció mellett.

Akiknek viszont jelenleg nincs okostelefonja, annak marad a Kormányablak. Kíváncsi voltam hogy járnak azok, akiknek ez az egyetlen megoldás, így hát az interneten megtalálható információk alapján elmentem ugyan abba a Kormányablakba, ahol a személyi igazolványom készült, hogy a védettségi igazolásommal kapcsolatos problémát jelezzem. Bő egy óra sorban állást követően, alig 5 perc alatt végeztem is és megkaptam a bejelentésről készült dokumentumot is. Igazából eddig a pillanatig úgy gondoltam, bár lehetnek hibák a rendszerben, de mivel én magam sem jeleztem ezt az illetékesek felé, ezt nem róttam fel senkinek.

Viszont a meglepetés a hétvége során ért: hiába az ügyintézés során tett bejelentés, a személyi igazolvány számom 10 nap után sincs átjavítva az elektronikus felületen a QR kód beolvasása után, így továbbra is több helyen kellett szembesülnöm azzal, hogy az oltás ellenére nem tudok bejutni, hiszen megváltozott a személyi igazolványom száma, a régi dokumentumot pedig a csere időpontjában bevonják, így azt sem vihettem magammal.

Ez pedig intő jel mindazoknak, akiknek okmányaik lejárnak és a nyáron utazni szeretnének külföldre, ugyanis a bürokrácia rendkívül hosszú időtartalma miatt akár a teljes nyaralásuk is borulhat és az utazások miatt vélhetően az applikációban található adatok bővülhetnek a személyi azonosítószámmal is. Ezért ajánlott, hogy a dokumentumok cseréjét sokkal hamarabb igényeljék, hogy ahhoz majd a védettséget igazoló okmány is frissítésre kerüljön, mert látszólag a rendszer nem frissül automatikusan.