A Népliget egy kiaknázatlan kincse a fővárosnak

A Tegyünk Együtt az Élhető Népligetért civil szerveződésű csoport azért jött létre, hogy megpróbálja felvenni a kapcsolatot a liget fenntartóival és találjanak olyan lakókat, lakóközösségeket, akik partnerek abban, hogy játszótereket újítsanak meg, szemetet szedjenek és valamennyi önkéntes munkát elvégezhessenek egy élhető Népligetért.

A Népliget csoport egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy a Centenáriumi park ráncfelvarráson essen át a terület, hiszen rendkívül kevesen ismerik, 1973-ban a főváros egyesítésének 100. évfordulójára építették, értéke pedig abban lelhető, hogy kialakításakor minden megye kapott egy területet, amit térművészeti alkotásokkal és növényekkel ültethették tele.

A szervezet azt szeretné, ha ez a park megújítása annak 150 éves évfordulóra, azaz 2023-ra készülhetne el.

Bakos Bernadett, Kőbánya LMP-s önkormányzati képviselője elmondta, hogy sok egyeztetés volt már a fővárossal, a Főkerttel és a Budapest Fejlesztési Központtal is, hogy képben legyenek a a parkot érintő és a környező fejlesztésekkel is. Szeretnék elérni, hogy ezek a beruházások lehetőség szerint zöld jellegűek legyenek. Annyi biztos, hogy a Déli Körvasút projekt és a Közlekedési Múzeum is hatással lesz a parkra. 

Senki ne higgyen a legendáknak, mindenki jöjjön el és nézze meg, milyen a népliget

– mondta Bakos Bernadett

A képviselőtől megtudtuk, hogy a Fővárosi Önkormányzat stratégiai tervet készít a Népliget közparki felújítására, zöldinfrastruktúra-fejlesztésére, ennek a folyamatnak a részeként pedig 2020 decemberében kérdőívet ettek közzé, melyen 3850-en töltöttek ki. A kérdőívben adott válaszok egyértelműen megmutatták, hogy csak úgy támogatnak a parkhasználók bármilyen fejlesztést, ha nem csökken a zöldfelület.

Korábban egy idilli madárlesre is ellátogatott stábunk. Az arról készült videót ide kattintva lehet megtekinteni.