Fejlesztik az emberbe oltható mikrochip-t

A New York- i Columbia Egyetem kutatói fejlesztik az emberbe oltható mikrochip-t. A nagyjából 0,1 köbmilliméter átmérőjű eszközzel vérnyomás és vércukorszint mérhető. A Columbia mérnökei szerint sokkal hatékonyabban, mint a korábbi eszközök.

„A Columbia mérnökei fejlesztik a legkisebb egy chipes rendszert, amely egy teljesen működő elektronikus áramkör. A csak mikroszkópban látható, beültethető chipeket injekciós tűvel a testbe fecskendezhetik az egészségügyi állapotok figyelemmel kísérése érdekében.” – írják weboldalukon

Azt írják, hogy bár az eszköz porszem méretű, más eszközökkel is tud kommunikálni. Mivel méretéből adódóan a test szinte bármely részébe el lehet juttatni, olyan helyekről is küldhet a beteg szempontjából kulcsfontosságú információkat, melyeket máshogyan lehetetlen lenne megfigyelni.

Napjainkig a hagyományos beültetett elektronika nagymértékben nem hatékony. Általában több chipre, csomagolásra, vezetékre és külső átalakítóra van szükség, és az akkumulátorok gyakran szükségesek az energiatároláshoz. Az elektronika állandó tendenciája az elektronikus alkatrészek szorosabb integrációja volt, gyakran egyre több funkciót áthelyezve magára az integrált áramkörre.

A Columbia kutatói arról számoltak be, hogy a csapat ultrahang segítségével adott áramot és így tudott vezeték nélkül kommunikálni a készülékkel. A tanulmányt május 7-én tették közzé a Science Advances folyóiratban.

A kutatók úgy vélik, hogy a chip idővel műtéti beavatkozásokhoz is használható lesz, de ahhoz persze még nagyon sokat kell kutatni.