Újabb alsó rekord itthon a fertőzöttek számában

258 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 802 346 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 41 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 560 főre emelkedett. – írja a koronavírus.gov.hu.

Ilyen jó számokra 9 hónapja nem volt példa hazánkban, így mondhatjuk, hogy a járvány megállítása egyelőre jól alakul.

Az oltás is megállás nélkül zajlik,  a beoltottak száma 5 023 145 fő, közülük 3 012 483 fő már a második oltását is megkapta. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 670 205 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 102 581 főre csökkent. 1420 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 169-en vannak lélegeztetőgépen.  

A kormányzati tájékoztató oldal kiemeli, hogy ez a pozitív görbe legfőképpen az oltásoknak köszönhető. Oltásra egyébként folyamatosan lehet regisztrálni, az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett – a készlet erejéig – Pfizer, Szputnyik és AstraZeneca oltások foglalhatóak.

Leírják még, hogy az 5 millió beoltott elérésnek köszönhetően életben lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozata. Vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és  az üzletek, éttermek nyitvatartására vonatkozó korlátozásoknak. A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvény bárki által látogatható.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt