Lánctalpas nezézgépekkel rombolják le a Fertő-tó védett partszakaszát, a cölöpházaknak is menniük kell

Javában folyik Mészáros luxushoteljének építése, miközben a helyieket levegőnek nézik. Sokan szerették a Fertő-tó ezen részét, most viszont minden megváltozik. Az ugytudjuk.hu videós riportot készített a helyszínen.

Az ugytudjuk.hu cikkéből kiderül, hogy a Balaton után a Fertő-tó is a NER játszótere lesz, ugyanis négycsillagos szálloda, apartmanok, két óriási kikötő, sportlétesítmények és még sok minden más épül az eddig békés tó partjára.

A közpénzből pörgő gigaprojekt a világörökségi védettségben szerepet játszó cölöpházakat sem kíméli: a helyi nemzeti park területén Mészáros Lőrinc cége vezényli az építkezést, amely ellen hiába tiltakoztak már többször is a helyiek.

A beruházást egy 2017-es tűzvész is megkönnyíti, amikor a 21 cölöpházból 10 leégett. A megmaradt házakat osztrák, illetve magyar magánszemélyek, valamint magyar cégek, szervezetek (például a rendőrség) használták a közelmúltig, amikre többen komoly összegeket költöttek. 

Magyarország második legnagyobb tavának fejlesztésére 2016-ban irányzott elő 7,9 milliárd forintot a kormány, majd ezt az összeget előbb 2019-ben 23,2 milliárdra, míg végül 32 milliárd forintra emelték. A hatalmas beruházásról az osztrák der Standard is beszámolt, de számos magyar hírportál is régóta beszámol az eseményekről.

A portál kiemeli, hogy a projektért a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felelt, amelyben a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel is érdekelt. Az Átlátszó két évvel ezelőtti cikk szerint a politikai szálak mindent átölelnek, hiszen az MTÜ volt a tulajdonosa a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. nevű cégnek, amely a konkrét munkákat koordinálja és amelynek egy helyi KDNP-s politikus, a fertőszentmiklósi Kárpáti Béla a vezérigazgatója. 

Az építkezés a Fertő-Hansági Nemzeti Park területén történik, ami többek között Natura 2000-es besorolású, Ramsari terület, 2001 óta az UNESCO világörökségi védelme alatt álló kultúrtáj. A környezetvédelmi engedélyeket megalapozó tanulmányok szerint a partszakasz kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területen, illetve különleges madárvédelmi területen fekszik.

Az ugytudjuk.hu által készített videót itt lehet megtekinteni.