A bécsi acélbálna környezetvédelemre hívja fel a figyelmet

Egy 17 méter hosszú, öttonnás acélbálna hívja fel a figyelmet a környezetvédelemre május 1-je óta a bécsi MuseumsQuartier udvarán.

A salzburgi művész, Mathias Gmachl alkotása arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire kizsákmányolja az ember a természetet. A MuseumsQuartieren a 17 méter hosszú és 5 tonna súlyú bálna, masszivitásával jelképezi az emberi tevékenységek mély befolyását a bálnák  vagy akár más vízi élőlények előhelyeire, életkörülményeire.

Az „Echoes – a voice from uncharted waters” címet viselő installáció szenzorokkal van felszerelve, amelyek a látogatók mozgásának megfelelően fény- és hangeffektusokat vezérelnek. Ezek a bálnák énekét és az óceánok mélyén hallható hangokat adják vissza – az ipari kikötők és konténerhajók zajától a tengerek háborítatlan zugaiban készült víz alatti hangfelvételekig. Ha a látogatóknak sikerül tiszteletben tartania a bálna körüli teret, belehallgathatnak a tengerek titokzatos világába, ha nem, a fények és a hangok eltompulnak és végül teljesen eltűnnek – akárcsak az élet a zajszennyezéssel élhetetlenné tett óceánokból – írja a Greenfo.

Az acélbálna 2021. június 11-ig tekinthető meg Bécsben, majd Luganoban, végül pedig Montrealban állítják ki.

(Greenfo)

A kép csak illusztráció.