Orbán Viktor: Ismét lehet tüntetni, biztosan sokan jönnek majd hozzám

A miniszterelnök minden péntek reggel interjút ad reggel a Kossuth Rádióban. Ez ma sem volt másképpen, írjuk, mik hangzottak el.

A tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely állítása szerint sikerült legyőzni a járvány harmadik hullámát a oltásoknak köszönhetően. A mai apra 4 894 486 -an kapták meg a koronavírus elleni védőoltásukat.

A hétvégén elérjük az ötmillió beoltottat Orbán szerint, ami korszakhatár, mert ezzel lényegében legyőztük a harmadik hullámot.

Az operatív törzs péntek reggel úgy döntött, hogy feloldják a korlátozások nagy részét. Kilenc témában döntöttek.
Orbán Viktor elmondta, hogy mától a köztéri maszkviselés már nem kötelező. Lakodalmat is lehet már rendezni 200 főig. Elmondta, hogy ismét lehet majd tüntetni.

Van egy felfutási ideje az oltásoknak, egy időben lassult, aztán a 16-18 évesek oltásakor ismét felgyorsult. Van azonban három körülmény, ami óvatosságra int bennünket:
– Hárommillió ember még nincs beoltva
– Fenyegetnek még mindenféle mutációk
– A határok mentén élőknek óvatosnak kell lenniük. – hangsólyozta Orbán.

Folyamatosan figyelnünk kell, hogy a mutánsok ellen véd e a védőoltás, emiatt készenléti állapotot kell fenntartani. – mondta el a miniszterelnök.

Van elég vakcina 2021-re és 2022-re is- mondtael a miniszterelnök. Akkor is -tette hozzá – ha harmadik oltásra lesz szükség. Pfizerből 7,3 millió adag van, Modernából 1,4 millió, Jahnssenből 4 millió és 4,7 millió AstraZeneca-vakcina „van a zsákban”. Orbán elmondta: előre gondolgodtak, rendben megy minden, ezért nem rendeltek az uniótól.

Legkésőbb 2022 végéig megkezdi működését Debrecenben az új vakcinagyár, ami magyar fejlesztésű vakcinát fog gyártani.

Orbán Viktor elmondta: biztonságban vagyunk és évtizedekre garantálni tudja a kormány minden magyar biztonságát.

„A baloldal nagyon csúnya, undok dolgokat mondott ránk” – hangoztatta Orbán. Nagyon reméli a miniszterelnök, hogy a nyár során a rendkívüli jogrendtől is meg tudnak szabadulni, de most még nincs itt az ideje. A baloldal nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Szerinte nem részei a nemzeti összefogásnak.

A nyár végéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, amelynek két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások. A bankoknak kétségkívül terhet jelent, de így sok tízezer forinttal több maradt a családoknál. „A gazdagok köszönik, megvannak hitelmoratórium nélkül”- mondta el Orbán. Ez szerinte inkább a kisebb pénzű embereknek, nyugdíjasoknak segített, akik nincsenek ilyen jó helyzetben. Orbán viktor elmondta, hogy azért hosszabbították meg két hónappal a hitelmoratóriumot, hogy legyen idő eldönteni, mi lesz a moratórium után. A bankárok javaslata nem elfogadható szerinte, nem nekik kell most elsőbbséget adni.

Orbán Viktort: Nem lepett meg az első negyedéves GPD-növekedés. Elmondta, hogy a földön két lábon álló Varga Mihály mindig lerángatja a földre, nagyobb növekedésre számít. Fenomenális második negyedéves növekedésre számít a miniszterelnök. A miniszterelnök arra számít, hogy nőni fog a munkából élők száma. „Nem szeretném elkiabálni, de nagyon bizakodó vagyok.”

Eddig védekeztünk, most a gazdaság újraindításra lesz szükség. – mondta el Orbán. Béremelés is várható, a minsizterelnök elmondása szerint hamarosan megkezdik a tárgyalásokat a jövő évi minimálbérekről. Megvárják a második negyedév végét, harmadik negyedév elejét, és utána meg tudják kezdeni a jövő évi tárgyalásokat.

Az ellenzék Orbán szerint már a választásra készül. „A főszereplő Gyurcsány Ferenc, a mellékszereplő Karácsony Gergely, van egy feleség, és van egy bohóc, aki ügyesen vet bukfencet és vet cigánykereket. Nem kell a bohócokat komolyan venni” – fogalmazott a minsizterelnök.

A honvédelem napjával kapcsoaltban Orbán elmondta, hogy nem ment fel minket a fegyverkezés alól, hogy a NATO tagja vagyunk.