45 ezren vadásznának bölényre a Grand Canyonnál

Mindössze 12 gyakorlott vadász önkéntest keresett az amerikai Nemzeti Park Szolgálat (NPS) a Grand Canyonban elszaporodott bölények kilövésére. Több mint 45 ezren jelentkeztek a felhívásra.

A parkfenntartó azzal magyarázta a felhívást, hogy a bölénycsordák olyan népesek lettek, hogy az már környezeti károkat okoz a természetvédelmi területen – számolt be róla a BBC. A bölények kilövését nem vadászatként hirdették meg, mivel Amerikában a nemzeti parkokban tilos a vadászat. A felhívást egyes szakértők negatív kritikával illették, mivel szerintük ez veszélyes helyzeteket teremthet.

A jelentkezés május 10-én kezdődöttt és 48 órával később le is zárult. Ez alatt az idő alatt több, mint 45 ezer jelentkező akadt a feladatra. A tájékoztatás szerint első körben 25 jelentkezőt választanak ki, majd a rátermettségük felmérése után 12 vállalkozót bíznak meg a bölények kilövésével.

Az önkéntesek nem vihetnek magukkal segítőtársakat. Egy bölény mintegy 900 kilogrammot nyom, de a kilőtt állat húsából csak annyit vihet magával a vadász, amit motorizált szállítóeszköz vagy málhásállat nélkül képes. A terepviszonyok sem könnyűek: sziklás, néha havas terepen kell haladni. Akár 2440 méteres szintkülönbség emelkedéssel kell megbirkózni.

A régióban azért vált szükségessé a bölények ritkítása, mert számuk az elmúlt években 600 példányra nőtt. A parkszolgálat szerint 200 példányra kellene leszorítani a bölények számát a North Rim területén. Erre azért van szükség, hogy az amerikai őslakosok régészeti lelőhelyeinek letaposását elkerüljék. Azonban az elsődleges szempont a talajerózió és a vízszennyezés csökkentése.

A 19. század végére alig 400 példány maradt meg a korábban az országot benépesítő, 30-60 millió példányra becsült bölénypopulációból. Környezetvédők szerint nincs rá bizonyíték, hogy a Grand Canyon térségében eredetileg is éltek volna bölények.

/kiemelt kép: [Egy bölény áthalad az úton a Yellowstone Nemzeti Parkban, Wyoming-ben]