Tűzszünet a Gázai övezetben

Mától életbe lépett a tűzszünet Izrael és a Hamász között. Ugyanakkor a palesztin szervezet közölte, amennyiben az izraeli fél megsérti a békét, kész azt megtorolni – írta meg a Reuters.

Gázában és Kelet-Jeruzsálemben az utcán ünnepeltek a palesztinok, azonban a tűzszünet életbe léptéig egyébként folytatódtak a palesztin rakétatámadások.

A Háárec című izraeli újság szerint a palesztinok éjjel kiözönlöttek az utcára az „ellenállás győzelmét” ünnepelni Gázába, illetve Kelet-Jeruzsálem egy részén is. Az izraeli rádiók pedig, amelyek eddig éjjel-nappal híreket adtak, most ismét visszaálltak a hagyományos műsorsugárzásukra, vagyis főként zenéket sugároznak.

A fegyverszünet egyiptomi közvetítéssel jöhetett létre.

A Hamász egyetértett az ideiglenes fegyverszünettel -írja a Háárec. Az izraeli hadsereg szeretné tiszteletben tartani a megállapodást mindaddig, amíg nem lőnek az övezetből. Az izraeli indoklás szerint azért fogadják el az egyezményt, mert nem kívánják kínos helyzetbe hozni Egyiptomot. Szeretnék megőrizni Kairó közvetítő szerepét.

Ha azonban kiújulnak a Hamász támadásai, Izrael hevesebben fog válaszolni – közölték anonim jeruzsálemi illetékesek a lappal.