Íme az Ausztriába való belépés részletes szabályai

Ausztriában május 19-től új belépési szabályok érvényesek. Bizonyos országokból érkező turisták mostantól ismét szabadon, karantén nélkül utazhatnak be Ausztriába, ha beoltották őket, rendelkeznek negatív teszteredménnyel vagy átestek a betegségen. – írja a turizmus.com.

A portál azt is összeszedte, hogy kik pontosan milyen feltételekkel léphetnek be a közeljövőben Ausztriába.

Az osztrák Idegenforgalmi Hivatal információiból kiderül, hogy a beutazás Ausztriába már 22 nappal az első oltás után lehetséges, ellentétben azzal a híreszteléssel, miszerint a belépés csak mindkét vakcina után válik lehetségessé.

Miután valaki megkapta a második dózist is, az oltási igazolása 6 hónapig jogosítja fel az országba való belépésre.

Jelen állás szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott nyugati vakcinákkal és a WHO által engedélyezett kínai Sinopharm vakcinával lehet problémamentesen beutazni Ausztriába, de már javában zajlik az orosz Szputnyik V vizsgálata, és ha minden jól megy, azt is engedélyezni fogja az EMA a nyár folyamán.

Akinek nincsen a fent említett vakcinákhoz tartozó igazolása, vagy nem is oltotta be magát, az 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel, vagy 48 óránál nem régebbi antigén teszttel tudja átlépni a határt.

Fontos tudnivaló, hogy az csakis az orvosi teszteket fogadják el, a boltban megvásárolható teszteket nem, illetve 10 év alatti gyermektől nem kérnek ilyesmit.

Az igazolásokat és a dokumentumokat minden esetben angol vagy német nyelven kell benyújtani.

Akik igazolni tudják, hogy átestek a betegségen, ezt követően 6 hónapig léphetnek be karanténkötelezettség nélkül Ausztriába.

Az utazás előtti teendőnk tehát a következő: mindenképpen regisztráljunk előzetesen digitális úton, amellyel megszerezhetjük az utazás előtti engedélyt. Ezt a dokumentumot a határon ellenőrizni fogják, de digitális vagy nyomtatott formában is fel lehet mutatni.

A másik fontos dokumentum egy olyan nyomtatvány, amelyen mindhárom említett igazolástípus jelölhető angol és német nyelven is, ezek itt és itt érhetők el.

Kiemelt kép: Pixabey