Őszig maradnak a veszélyhelyzeti kormányrendeletek

Budapest, 2021. május 18. Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Tirts Tamásnak, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának megválasztott tagjának (b) az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. május 18-án. Az új tagot a februárban, 72 éves korában elhunyt Bencze Izabella helyére választották. Mellettük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. MTI/Máthé Zoltán

A parlament megszavazata a koronavírus-törvény hatályát, így a veszélyhelyzeti kormányrendeletek továbbra is érvényben maradnak a ház őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig. Tavaly az őszi ülésszak szeptember 21-én kezdődött, vagyis akár októberig is eltarthat a veszélyhelyzeti jogrend Magyarországon.

Az áprilisban benyújtott javaslatot 128 igen, 57 nem szavazattal fogadta el a parlament.

A beadványról a parlamentben Völner Pál azt mondta, hogy a kormány több, átmeneti szabályozást igénylő rendelkezést is hozott, és mivel a koronavírus gazdasági és társadalmi hatásai túlmutatnak ezen az időszakon, az problémás lenne, ha ezek a rendelkezések hatályukat vesztenék. A Jobbik viszont ellenezte a beadványt, szerintük a kormány már megmutatta, hogyan él vissza ezzel a felhatalmazással. Példaként rámutattak az egyetemek alapítványokba való szervezésére.

Azzal, hogy elfogadták a koronavírus-törvény hatályának meghosszabítását biztossá vált, hogy nem lehet népszavazást tartni a Fudan Egyetem ügyében. Bár konzultációt igen.

fotó: MTI/Máthé Zoltán