Budapesti konzultációt indítanak a Fudan Egyetem beruházásáról

Közös sajtótájékozatót tartott Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, amelyet Palkovics László miniszterrel való megbeszélés előzte meg a Fudan Egyetem ügyében.

Ma egy hosszú, végsősoron eredménytelen beszélgetést folytattunk Palkovics miniszter úrral és munkatársaival a Fudan Egyetem beruházásról… – kezdte a sajtótájékoztatót a főpolgármester. Karácsony összefoglalva azt mondta a megbeszélésről, hogy amit eddig gondoltak azok sajnok igazak.

A kormány több mint 500 milliárd forint magyar közpénzből egy kínai elit magánegyetemet kíván megépíteni a Diákváros területén.

Az eredeti diákváros terve pedig csak az eredeti területnek csak egy töredékén lezs megvalósítva. a legtöbb területet a Fudan Egyetem illeti, ami ugyanúgy alapítványi alapon lesz.

Ezáltal a ferencvárosi vezetés és a fővárosi vezetés sem támogatja a Fudan Egyetem beruházását.

Ugyanis a Diákváros megépítése az közérdek lett volna, a Fudan Egyetem viszont nem.

Palkovics Karácsony kérdésére, hogy megkeresett-e más, magasabb besorolású egyetemet a Fudanon kívűl, azt válaszolta, hogy nem. A Fudan mellett a miniszter azzal érvelt, hogy az egyetemmel 2014 óta működnek együtt. Karácsony szerint ez alapján már korábban is felmerülhetett a Fudan Egyetem megépítése a Diákvárosban, vagy helyén.

A főpolgármester hozzátette, hogy nem az a probléma, hogy a fővárosban, a Diákváros helyén épülne meg a Fudan Egyetem, hanem az, hogy a rá költött óriási mennyiségű pénzt sokkal hasznosabban is fel lehetne használni a felsőoktatás javára.

Baranyi Krisztina pedig bejelentette:

budapesti konzultációt indítanak a Fudan Egyetem beruházásáról.

Ennek lebonyolításában pedig az aHang segédkezik online és offline formában is. A konzultációban szereplő kérdések pedig a következőek lehetnek:

  • Akarja-e Budapest népe, hogy a Diákváros helyett egy kínai elitegyetem épüljön?
  • Akarja-e a Budapest népe, hogy 540 milliárd forintos hitellel adósítsák el az országot egy olyan egyetemre, ahol 2,5-3 millió forintnál kezdődik egy éves tandíj?
  • Akarja-e egyáltalán a Fudan beruházást Budapest népe?

A sajtótájékoztató végén az aHang kampányigazgatója, Hajdú Gergő elmondta, hogy az önkormányzatokkal együtműködve aktivistákat is bevonnak a konzultáció terjesztésébe és többi között vitaműsorokkal is készülnek.