Sokkolóval szerelik fel a magyar rendőröket

Taser X2 elekródkilövő sokkolót is rendszerbe állít a Magyar Rendőrség – értesült a kaliberinfo.hu. Az amerikai kényszerítőeszközök már több lőkiképzőnél is feltűntek. Az oldal felkereste az ORFK-t, akik azt válaszolták, hogy:

„Az Axon cég által gyártott TASER X2 elektródkilövő sokkoló (továbbiakban Taser X2) 2021évben a BM/507-2/2021. számú belügyminiszteri határozattal került rendszeresítésre a TEK és Rendőrség részére. A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ megkezdte azoknak a kiképzőknek a felkészítését, akik a Taser X2 alkalmazásával érintett személyi állomány képzését hajtják végre.

A Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központ részére jelenleg 30 eszköz lett kiadva, a kiképzői állomány képzésére. 

Az eszközbeszerzés ütemének, illetve a beszerzett eszközök mennyiségének megfelelően lesznek felszerelve a közterületi szolgálatot ellátó kollégák. 

írta az ORFK az oldal megkeresésére.

A Kaliberinfó írása alapján ezt a sokkolót nem csak Amerikában hazsnálják. Több EU-s ország rendőrei is ezzel az eszközzel vannak felszerelve, amelynek hatótávolsága kb. 5 méter, és egyszerre akár két embert is le lehet vele sokkolni. Illetve kontakt sokkolóként is alkalmazható.