Fél éve nem volt ilyen kevés áldozata a járványnak

Kaposvár, 2021. május 17. Egy fiatal megkapja a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagját a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban kialakított oltóponton 2021. május 17-én. MTI/Varga György

Hétfőre 426 új koronavírusos beteget regisztráltak, valamint meghalt 38 beteg. Utoljára októberben volt hasonlóan kevés áldozata a járványnak. Jelenleg 2259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen. A központi tájékoztató oldalon közzétett napi járványadatok alapján a az aktív fertőzöttek száma 138 384 fő, a gyógyultaké pedig csaknem 631 ezer.

Folyamatos az oltás (bár most nem olyan gyors), a beoltottak száma 4 639 299 fő, közülük 2 727 165 fő már a második oltását is megkapta.

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és már az első oltás után kiállítják az okmányt. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, az Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Viszont ha nem akarunk várni, akkor az EESZT mobilapplikációján kersztül egy regisztráció után virtuálisan is megszerezhetjük az igazolványt.

Az újraindítás következő fokozata ötmillió beoltottnál várható, amely a kormányfő szerint május végéig meglesz.

fotó: MTI/Varga György