Minden nyolcadik középiskolásnak már eszébe jutott az öngyilkosság

A koronavírus-járvány miatti korlátozások és nehézségek a középiskolás diákok jólétét is nagyban befolyásolja. A felmérést viszont nem a diákok, hanem szüleik töltötték ki.

A szülők fele szerint okozott a járvány valamilyen lelki vagy mentális problémát, viselkedészavart a gyermekeknél az SOS Gyermekfalvak felmérése szerint.

A leggyakoribb pszichés tünetek, amelyek csaknem minden második diáknál feltűntek azok a szokatlan fáradtság (67%), a tartós szomorúság és üresség érzet (65%), valamint az alvászavarok (53 %), ahogy reménytelenségről és pesszimizmusról is közel minden második szülő számolt be.

A fiatalok 41 százalékánál alakultak ki evészavarok a pandémia alatt, a diákok harmadánál pedig dühkitöréseket, agressziót, bezárkózást tapasztalt a család.

Minden nyolcadik fiatalt a halállal, öngyilkossággal, önsértéssel kapcsolatos gondolatok is foglalkoztatják.

A diákok baráti kapcsolataira is kihatott a járvány. A szülők többsége (60 %) állítja, hogy negatívan befolyásolta a járvány a gyerek kapcsolatait, kevesebb barátjuk lett, lazultak viszonyaik vagy egyenesen megszűntek. A szülők túlnyomó többsége (71 %) szerint a bezártságban leginkább az okozott nehézséget a gyerekeknek, hogy nem tudtak találkozni a barátokkal, illetve kevesebb a szórakozási lehetőség (64 %), ahol kiengedhetnek. Ez is lehet az egyik oka, amiért a középiskolások baráti kapcsolatai elhalványultak.

Az állandó otthon maradás a gyermekek szabadidős tevékenységére is hatással volt. A szülők 65 százaléka szerint gyerekük kevesebbet sportol, és közel ugyanennyien állítják, hogy a digitális oktatáson felül is többet használják az internetet.