Új űrteleszkópot tesztelt sikerrel a NASA

Teljesítette legfontosabb tesztjét a NASA hatalmas űrteleszkópja, amivel új, idegen világokat találhatunk. A tesztek alapján készen áll a kilövésre.

A James Webb űrteleszkóp tesztje sikeresnek bizonyult, miután sikeresen kihajtogatta, majd a helyére igazította a főtükrét. Írja közleményében a NASA. A szakemberek szerint ez volt az utolsó teszt annak biztosítására, hogy az eszköz teljesíteni tudja a rá váró 1,6 millió kilométeres utazás. Az eszközt a világegyetem eredetének kutatására használák majd.

Az 1990-ben felőtt Hubble űrtávcső utódja lesz a James Webb után elkeresztelt gigantikus teleszkóp.

Elsődleges tükrét 18 hatszögletű szegmens alkotja, és ultravékony aranyréteg borítja. Utóbbi célja, hogy javítsa az infravörös fény visszatükröződését. Hatalmas mérete miatt a főtükröt összehajtogatva indítják útnak. Ezután 132 különálló műszer fogja megfelelő pozícióba állítani részeit. A tükör egy óriási reflektorként fogja segíteni az űrteleszkópot abban, hogy minden eddiginél messzebbre ellásson a világűrben.

A James Webb űrtávcső animációja.

A 10 milliárd dolláros űrteleszkópot a dél-kaliforniai Northrop Grumman űrtechnológiai vállalat Redondo Beach-i üzeméből fogják átszállítani Francia Guyanába, ahol egy Ariana 5 rakétával indítják útnak, a tervek szerint október 31-én.- írja a NASA

A kutatók a teleszkóp segítségével akarnak visszatekinteni 13,5 milliárd évvel ezelőttre, hogy megfigyelhessék az ősrobbanás után nem sokkal keletkezett első csillagokat és galaxisokat. A vöröseltolódás miatt az infravörös tartományban működő űrteleszkóp másik fontos feladata az idegen világok felfedezése lesz. A 90-es években, A Hubble űrlátső segítségével fedezték fel az első olyan bolygókat, amelyek más csillagok körül keringenek. Azóta több, mint 4 ezer ilyen úgynevezett exobolygót azonosítottak.

44 ország szakemberei fogják használni az űrteleszkópot, többek között arra, hogy belessenek a szupermasszív, vagyis a nagyon nagy tömegű fekete lyukakba.

/jwst.nasa.gov