Hűtlen kezelés gyanúja merült fel a kínai maszkgyártó gépnél

forrás: Hadházy Ákos Facebook

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) korábban gyanús körülmények között vásárolt meg egy maszkgyártó gépet körülbelül 200 millió forint értékben egy közvetítő cégtől, az érdekesség azonban az, hogy ugyanezt a gépet máshol 50 millióért árulják.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő éppen ezért hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt feljelentést tett még 2020 végén a rendőrségen.

Hadházy most a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben osztotta meg az üggyel kapcsolatos fejleményeket. A feljelentés kezeléséből világosan látszik, hogy semelyik hivatalos szerv nem akart igazán foglalkozni az üggyel.

A rendőrség először visszadobta, és a NAV-nak továbbította a problémát. Hadházy kiemeli, hogy a NAV a költségvetési csalás ügyében megszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy mivel nem az állam, hanem egy állami szerv vette meg a gépet, így az nem minősül költségvetési csalásnak, mert nem az állam, hanem a saját költségvetésükből kalkuláltak a vásárláshoz.

Hadházy szerint ez az érvelés nevetséges, azonban hozzáteszi, hogy a NAV a rendőrséggel ellentétben mégis végzett nyomozást is az ügyben.

„Bekértek a dokumentumokat, mindenek előtt a beszerzés vámügyi dokumentációit és még az Interpollal is felvették a kapcsolatot. A vámokmányok között nyilván ott volt a gépek beszerzésének a számlája, ami – mint korábban beszámoltam róla – töredéke, akár tizede lehetett annak, mint amennyiért a közvetítő cégtől Orbánék azt megvették.” – írja a képviselő a NAV-os nyomozók munkájáról.

A NAV-nál ezek után állapították meg a hűtlen kezelés gyanúját, amelyet így most – vicces módon – továbbítottak a rendőrségnek. Az akta tehát most megint a rendőrség hatáskörébe tartozik, hiába dobták vissza első körben a képviselő feljelentését.

Hadházy szerint még innen is visszaléphetnek a nyomozástól azzal az indokkal hogy csak akkor lehet hűtlen kezelésről beszélni, ha az elkövető bizonyítottan kárt akart okozni. A képviselő ennek megakadályozása érdekében most bead még egy feljelentést, ezúttal csupán csalás gyanúja miatt.