Az egyiptomi tisztviselők megvitatják Izrael és a palesztin vezetőkkel a gázai újjáépítést

Folynak a tárgyalások Egyiptomban és Izraelben a Hamasszal szembeni palesztin területeket érintett törékeny fegyverszünet részleteiről.

A tárgyalások magára a tűzszünetre, illetve a Gázai övezet újjáépítéséről szólnak, mivel a 11 napos háború romokba döntötte az ottani részeket. A május 21-én életbe lépett tűzszünet ellenére a Gázából kilőtt rakéták 13 izraeli életét követelték, míg az Izraeli bombák becsapódásában 248 palesztin vesztette életét.

Az egyiptomi külügyminisztérium közölte, hogy komoly és konstruktív tárgyalásokra szólította fel a két felet és egyben a gázai tűzszünet fennmaradására is. 2008 óta amúgy ez volt az első nyilvános látogatása az izraeli külügyminiszternek Egyiptomban.

A tűzszüneti erőfeszítések részeként Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben fogadta Abbas Kamelt, az egyiptomi hírszerzési főnököt is.

Egy egyiptomi tisztviselő az AP-nek elmondta, hogy a tárgyalások olyan intézkedéscsomagot érintettek, amelyek lehetővé tennék az anyagok, az áram és az üzemanyagok bejutását Gázába, valamint a gázai halászflották számára lehetővé tett tengeri térség esetleges bővítését – írja az Euronews.

„A Palesztin Hatóság központi szerepet játszik a tárgyalásokon. Egyiptom arra törekszik, hogy mélyen bevonja az újjáépítési folyamatba.”

 – mondta az egyiptomi tisztviselő.

(Euronews)