Hét gyermek és egy tanár is életét vesztette egy iskolai lövöldözésben Kazanyban

Legalább nyolc ember – hét diák és egy tanár – vesztette életét egy délnyugat-oroszországi iskolában történt lövöldözésben, többen pedig súlyosan megsebesültek. – tudjuk meg a Sky News tudósításából.

A RIA nevezetű hírügynökség szerint egy robbanást lehetett hallani a Moszkvától keletre mintegy 450 mérföldre fekvő Kazany város iskolájából, és a tragédia után a hatóságok letartóztattak egy egy tizenéves fegyverest.

A közösségi médiában megjelent felvételeken az iskola előtt összegyűlt nagy tömeg látszódik, miután a helyiségeket kiürítették, és a helyszínre a sürgősségi szolgálatot ellátó egységek, köztük rendőrök és fegyveres tisztek, valamint mentősök is kiérkeztek.

A RIA hozzátette, hogy összesen körülbelül 21 mentőt mozgósítottak a helyszínre, sőt helyi tisztviselők is megjelentek az iskolánál.

Az Interfax nevezetű hírügynökség egy forrásra hivatkozva azt állítja, hogy két támadó volt, a második pedig még mindig az épületben bujkálhat, a hatóságok a két elkövetőről szóló állítást azonban nem erősítették meg.

Rustam Minnikhanov, a tágabb tatárföldi régió vezetője, amelynek Kazany a fővárosa, azt nyilatkozta, hogy nincs bizonyíték a második elkövető létezésére.

„Hét gyereket veszítettünk el: négy fiút és három lányt, és tizenhat ember, tizenkét gyermek és négy felnőtt kórházban van.” – mondta megrendülten. A sajtó értesülései szerint később kiderült, hogy egy tanár is áldozatul esett a lövöldözőnek.

Egy tanú a TASS hírügynökségnek elmondta, hogy a támadás előtt robbanás történt, néhány diákot pedig láttak kiugrani az ablakokból, hogy elkerüljék a lövéseket.

Az iskola belterében készült videofelvételen láthatóak a folyosók, amelyeken törmelék van, valamint megrongálódott tantermek és WC-k – amelyek ajtajai mintha egy robbanás hatására betörtek volna..

A mentősök szóvivője elmondta, hogy összesen huszonegy embert szállítottak kórházba, köztük tizennyolc gyereket, hat gyermeket pedig intenzív osztályon kezelnek. A hatóságok bejelentették, hogy Kazany minden iskolájában azonnali hatállyal további biztonsági intézkedéseket vezetnek be. Szerdára gyásznapot hirdettek a lövöldözés áldozatainak tiszteletére.

A Sky moszkvai tudósítója, Diana Magnay szerint készült egy videó arról, ahogy a támadót az iskola épülete előtt őrizetbe vették.

Magnay elmondta, hogy az információi szerint a lövöldöző 19 éves volt, a motivációiról azonban egyelőre még semmit nem tudni, de az biztos, hogy tragikus történet kezd kikerekedni az esetből.

Magnay azt is hozzátette, hogy Oroszországban ritka az iskolai lövöldözés . Az utolsó nagyobb ehhez hasonló lövöldözés 2018-ban történt, amikor az Oroszországhoz annektált Krím egyik főiskolájának hallgatója 19 embert megölt, ezek után önmagával is végzett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki a kazanyi áldozatok családjainak, és máris elrendelte, hogy az orosz kormány a támadás tükrében vizsgálja felül a fegyverekre vonatkozó szabályokat.

Kiemelt kép: AP