Óriási EU-s átutalásra számít idén a magyar kormány

Arról kell gondoskodnia a 2014-2020-as uniós programok lebonyolításáért felelős magyar hatóságoknak, hogy idén mindenképpen megérkezzen Brüsszelből 2644 milliárd forintnyi átutalás. Ez brutális összeg, sőt példátlanul magas a 7 éves uniós ciklus történetében – írja a Portfolio.hu a Magyar Közlöny egyik friss határozata alapján.

Az EU-s pénzek elosztása eddig úgy működött, hogy a magyar költségvetés kvázi megelőlegezte az itthoni fejlesztések költségét, Brüsszelből pedig sokkal kevesebb pénz érkezett, most viszont az EU tölti fel a magyar költségvetést.

forrás: Magyar Közlöny

A Magyar Közlönyben megjelent egy táblázat is, amelynek egyik oszlopában a kormány tételesen levezeti területenként, hogy melyik programból mennyi átutalás brüsszeli lehívását kell elérni év végéig. Ennek az oszlopnak az alján szerepel a teljes összeg: 2644 milliárd forint, azaz nagyjából 7,55 milliárd euró. Ez egy minden eddigi évnél nagyobb összeget jelent.

Egy másik oszlopban pedig szerepel, hogy pontosan mennyi volt az itthoni költségvetésből megelőlegezett összeg: ez a táblázat szerint 1230 milliárd forint.