Épségben landolt a SpaceX Csillaghajója

Csütörtökön hajnali fél egy körül sikeresen felszállt, majd landolt a SpaceX Starship SN15-ös rakétája. Ez az első alkalom volt, hogy az Elon Musk nagyvállalata által fejlesztett kísérleti rakéta sikeresen és épségben ért földet.

A Starship névre keresztelt rakéta 10 ezer méteres magasságba emelkedett fel a SpaceX dél-texasi kilövőállásáról. 6 perccel a fellövése után landolt ugyanott. Március elején sikerült először a landolás, ám akkor földet érés után a rakéta felrobbant. Az 50 méter magas és 9 méter átmérőjű Starship annak az űrhajónak a második fokozata, mely a Holdra és a Marsra viheti majd az űrhajósokat a közeljövőben.

Április közepén jelentették be, hogy a NASA a Starshipet fogja használni a tervezett Holdra szálláshoz. A 2,9 milliárd dollár (874 milliárd forint) értékű szerződés a NASA Artemis nevű programjának részét képezi, amelynek keretében legkésőbb 2024-ben ismét űrhajósokat küldenének a Holdra. Ez utóbbi előkészítő lépés lesz a Marsra tervezett jövőbeli küldetésekhez is.

A NASA mindössze holdra szálló egységként tervezi hasznosítani a Starshipet. Elon Musk tervei szerint azonban az űrhajót bolygóközi utazásra is használni fogják majd. A milliárdos vállalkozó 2026-ra tervez embert juttatni a Marsra a Starshippel. Ezenkívül ez váltaná fel a SpaceX Dragon és Crew Dragon űrhajóit is, melyek jelenleg a Nemzetközi Űrállomásra szállítanak rakományt és űrhajósokat. Valamint ezt használnák majd a műholdak kilövéséhez is a Falcon rakéták helyett.

A csütörtök hajnali volt az ötödik tesztje a Starship rakétának. Az első két verzió, az SN8 és az SN9 túl nagy sebességgel próbált meg leszállni. Mindkettő megsemmisült a földet éréskor. Az SN10-nek sikerült landolnia, ám lángolni kezdett. 8 perccel a földet érés után felrobbant.

2023-ban a tervek szerint a Starship lesz az első kereskedelmi űrhajó, mely megkerüli a Holdat.