Az országok összjelentésénél valójában jelentősen nagyobb a CO2 kibocsátás

Kutatók vizsgálataikkal nagy különbséget találtak a légkörbe kerülő klímakárosító anyagok mennyisége és az országok által a jelentéseik szerint kibocsátott mennyiség között. A különbség megegyezik az Egyesült Államok éves emissziójával – tudjuk meg a Greenfo cikkéből.

A különbözet nagyjából évenkénti 5,5 milliárd tonnányi szén-dioxidot jelent. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy mégis hogyan lehetséges, hogy ennyire “elszámoltuk” az eredményt. A válasz az egyes nemzetek által használt módszerek különbözőségeiben rejlik.

Minden ország más és más módszerekkel dolgozva készíti el a 2015-ös párizsi egyezménynek megfelelően a kibocsátásról szóló jelentését.

„Ha az országok és modelljeik különböző nyelvet beszélnek, sokkal bonyolultabb értékelni az országok klímavédelmi fejlődését” 

– mondta Giacomo Grassi, A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban a különbözetről készített tanulmány egyik szerzője.

A szakértők úgy vélik, hogy a problémát csak egyetlen módszerrel lehetne feloldani: a becslések összehasonlításával.

Az országok között megfigyelhető egy bizonyos emissziós szakadék, ami alapján egyes országoknak változtatniuk kell emissziócsökkentési intézkedéseiken. 

Például az Egyesült Államok és más országok által készített modellek több szén-dioxid-elnyelő erdőterületet mutatnak, mint amennyi a független becslésekből kiderül. A tanulmány szerint a nemzeti becslések, amelyek definíciói sokkal rugalmasabbak, mintegy hárommilliárd hektárral több ilyen ellenőrzött erdőt mutatnak, mint a független vizsgálatok, ami ráadásul ürügyként szolgálhat az országok számára a kibocsátás csökkentésének halogatására.

Fotó: MTI/AP/Michael Probst

Kövess minket a közösségi médiában!

38,000követőTetszik
900követőkövető
4,000feliratkozóFeliratkozás

Korábbi híreink

00:13:49

Minden, amit eddig nem tudtál a szúnyogokról

Dr. Soltész Zoltán volt a vendégünk, aki az Ökológiai Központ entomológusa. Elkészítették az országos szúnyogmonitort. Ezen a honlapon térkép alapon lehet megnézni, mikor, mennyi...

Többet fizethetünk a Shellnél, ha környezettudatosabbak akarunk lenni

A Shell hazánkban is elérhetővé tette a karbonsemlegesítési szolgáltatását. Ezzel a Shell kútjaikon vásárolt üzemanyag használatából származó szén-dioxid-kibocsátást ellensúlyozza a cég, de ez csak...

A rendőrség megszünteti a nyomozást az Álomvölgyben végbement pusztítás ügyében

Melynek szétdúlása gondatlanságból elkövetett természetkárosításnak minősül