Lemondott az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Teljes a káosz Paks 2 körül!

Teljes a káosz Paks 2 körül!

Miközben folyamatosan csúszik Paks 2 megépítése, az orosz hitelkonstrukció egyre drágább lesz a magyar adófizetőknek. Az LMP szerint ez felháborító, ezért határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy azonnal fel kell bontani az új paksi blokkok létesítéséről szóló szerződést. Demeter Márta közben az orosz hitel titkos részleteinek nyilvánosságra hozatala miatt perli az államot.

A kormány első ígéretéhez képest akár 8 évet is csúszhat Paks 2, az orosz fél ugyanis képtelen volt időben leszállítani a megfelelő terveket. A kormány a hitelszerződés újratárgyalását kezdeményezte és a megállapodás szerint 2026 helyett csak 2031-től kell megkezdeni a törlesztést. A hitel futamidejét viszont nem sikerült 5 évvel kitolni, és a jelenlegi pénzpiaci kamatszint többszörösére rúgó kamatok is változatlanok. Az euróhitelt tovább drágítja, hogy 2014 óta több mint 15 százalékkal gyengült a forint az euróhoz képest – olvashatjuk az LMP oldalán.

A Paks 2 körüli káoszt növeli, hogy lemondott Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. A háttérben az állhat, hogy a hivatal létszámhiánnyal küzd, ami nem túl megnyugtató Paks 2 létesítési engedélyezési eljárásának közepén. A lemondás másik oka az lehet, hogy a hivatal korrupciós ügybe keveredett. A Debreceni Törvényszék egy héttel ezelőtt folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt az Országos Atomenergia Hivatal négy nukleáris biztonsági felügyelőjét is elítélte elsőfokon.

A Paks 2 projekt gyakorlatilag mindenhol vérzik. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy végre lássa be Paks 2 teljes csődjét, állítsa le a beruházást és fókuszáljon a megújuló energiaforrásokra.

(LMP)