Évközi nyugdíjemelés jöhet a járvány miatt

Pótlólagos nyugdíjemelést hajthat végre a kormány a vírushelyzet miatt – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese.

Tállai hozzátette, hogy az infláció a tervezett három százalék helyett 3,6 százalék lehet, ezért a költségvetési törvény módosítása nyomán 0,6 százalékos évközi kiegészítő nyugdíjemelésre számíthatnak az érintettek.

A nyugdíj minden évben az előző évben meghatározott inflációs arányoknak megfelelően növekednek, amennyiben viszont végül az infláció a tervezettnél nagyobb mértékű, akkor év közben kiegészítés jár a nyugdíjhoz.

A kiegészítést általában november elején, egy összegben kaphatják majd meg a jogosultak, Tállai azonban hozzátette:

„A járvány azonban új viszonyokat teremtett, ebben a helyzetben a kormány minden lehetséges eszközzel igyekszik segíteni a nyugdíjasokat. Ezért a költségvetési módosító javaslat már év közben jelzi, hogy 3,6 százalékra növelhető az esztendő elejétől járó nyugdíjemelés mértéke.”

A járvány okozta előterjesztés értelmében így a kiegészítés már nyár elején, egy összegben megérkezhet a nyugdíjasok számlájára.

A kifizetett különbözet várhatóan visszamenőleg havi 0,6 százalékos lesz, és annak kézbesítésétől számítva pedig minden hónapban automatikusan ennyi.

Ez átlagosan nagyjából évi tízezer forintot jelent, összességében 26 milliárd forinthoz jut így a 2,5 millió hazai nyugdíjas – közölte a pénzügyminiszter-helyettes.

(Fotó:MTI/Ujvári Sándor)