Fehér Attila: Az ellenzék kétharmados többséget fog szerezni

A Reflektorban című műsorunk mai vendége Fehér Attila, Csongrád-Csanád megye 3. számú választókerületének LMP-s képviselőjelöltje, akivel többe között Magyarország jelenlegi állapotáról, a közelgő választásokról és az Alföld elsivatagosodásáról is beszélgettünk.

Arról, hogy hogyan került a politikai életbe, elmondta nekünk hogy mindig is érdekelte a társadalom sorsa, és aktív alakítójává akart válni a magyarországi viszonyoknak. Szerinte a legjobb politikai irány az, amely a fenntartható, a jólétre, a jogok egyenlőségére és az emberek egyenlőségére épülő irányba mutat. Annak idején még Schiffer András révén került be a pártba, azóta pedig elmondása szerint nagyon sok tapasztalatot szerzett az LMP által.

A 2022-es választásokról és az LMP várható eredményével kapcsolatban az a meggyőződése, hogy a párt egészen biztosan koalíciós kormányzásban részt venni. Hozzátette azonban, hogy a koalíciós kormányban nem annyira lényeges, hogy melyik párt milyen erős, a lényeg az, hogy az Orbán-kormányt le lehessen váltani.

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan látja Magyarország jelenlegi állapotát, azt felelte, hogy az Orbán-kormány sok helyen leépítette a közállapotokat. Szerinte az Orbán-kormány nem élt a történelmi lehetőséggel, amelyet a kétharmaddal kapott, a magyar társadalom felhatalmazásával visszaéltek. Érdekesnek tartja, hogy három választást nyert meg az Orbán-kormány úgy, hogy egyszer sem volt igazi programja, és a magyar emberek érdekei helyett kizárólag a politikai családjuk szempontjait veszik figyelembe.

Szerinte most a járványhelyet alatt végképp nagy mély szintre jutottak a kormányzati visszaélések a felhatalmazási törvény birtokában, amelyet normális értékrenddel bíró kormány sosem használna ki.

„Ez most már gyakorlatilag egy hazaáruló kormány, aki magyarellenes tolvajpolitikát folytat.”

-jelentette ki.

Az ellenzék várható 2022-es győzelmének mértékével kapcsolatban azt mondta, hogy a kétharmadot sem tartja elképzelhetetlennek, ezt pedig azzal indokolta, hogy a hat párt szavazóbázisa együttesen legalább akkora, vagy inkább nagyobb, mint a jelenlegi kormánynak.

Szerinte nagyon fontos az előválasztás kérdése, amely a legjobb eszköz a megfelelő jelöltek kiválasztására. Hangsúlyozta, hogyha jól szerepelünk az egyéni körzetekben, akkor a kétharmad reálisan megvalósítható.

A körzetével kapcsolatban elmondta, hogy tipikusan olyan problémák vannak jelen, mint a többi kistelepüléses körzetnél, például a tömegközlekedés kérdése, és ő ezekre a problémákra szeretné fektetni a hangsúlyt képviselőként.

Az Alföld elsivatagosodása is felmerült az interjúban, amelyről Fehér Attila úgy véli, hogy minél előbb megoldást kell rá találni, azonban az itt regnáló kormányzati képviselő alig foglalkozik vele.

A fő problémát az jelenti, hogy a homoktalaj zöldség- és gyümölcstermesztésre alkalmas elsősorban, azonban a homok nagyon gyorsan átereszti magán a vizet, és ez kimossa a tápanyagokat a talajból. Az ott élők ezt a problémát öntözéssel próbálják meg orvosolni, ennek érdekében kutakat fúrnak, amelyekhez sokszor az ivóvízkészletet használják. A tápanyagtartalmat azonban csak folyamatos öntözéssel lehet biztosítani a homokhátságon, amely viszont az ivóvízkészletekre van hátrányos hatással.

A megoldást szerinte a csatornázás jelentené. Hozzátette, hogy a programjában a fenntartható mezőgazdasági termelésre vonatkozó pontok is szerepelnek, amelyek azt segítenék, hogy a további elsivatagosodást meg lehessen előzni.

Megígérte, hogyha ő szerzi meg a mandátumot ebben a körzetben, az lesz az első dolga, hogy fel fogja venni a kapcsolatot a másik 3 körzet képviselőivel, hogy közösen tudják megvalósítani azokat az elképzeléseket, amelyek Csongrád-Csanád megye előnyére szolgálnak majd.