Orbán Viktor: Magyarország példaértékűen halad előre

A miniszterelnök minden péntek reggel interjút ad a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor ma reggel facebook oldalán tette közzé, hogy a beoltottak száma meghaladta a 3,5 millió főt. Így már nyithatnak a teraszok holnap és a kijárási korlátozás este 11 órától lép életbe.

Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón azt mondta, hogy várhatóan 3,5 millió ember a mai napra virradóan megkapja oltását. Ez Orbán Viktor miniszterelnök facebook-posztja szerint meg is törént. A teraszok nyitása azonban nem jelenti a járvány végét – hangsúlyozta tegnap az Operatív Törzs.

A miniszterelnök videójából kiderült az is, hogy újraindulhatnak a szolgáltatások és a hosszabb nyitvatartás mellett az iskolák fokozatos újranyitását is megkezdik.

Orbán Viktor reggeli interjújában elmondta, hogy a következő nyitási lépés 4 millió beoltottnál várható. Erre a jövő hét közepén lehet számítani. Megnyitják a szolgáltatások szélesebb körét azok számára, akiknek van védettségi igazolványa. Látogathatók lesznek számukra a színházak, cirukszok, mozik, fitnesstermek, állatkert, vidámparkok, múzeumok, sprotesemények, szállodák, teraszok.

Elmondta, hogy indítottak egy új internetes felületet ahol időpontot lehet foglalni. Nagy mennyiségben érkeznek vakcinák. Szerinte május közepére minden embert beoltanak, akik regsiztráltak. Ha ezt elérték, jöhetnek az országba oltásra azok a magyarok, akik nem itt élnek.

Elmondta, hogy Pfizer vagykcinával fogják oltani a 16-18 éveseket. A 12-16 éveseket egyenlőre még vizsgálják, hogy hogyan lehet oltani. A kiskorú gyermekeket ettől függetlenül védettséggel rendelkező szülők magukkal vihetik mozikba, színházakba, stb..

A halálozási arányról azt mondta: „Magyarország egy tartható pozícióban van.” Hozzátette: nem tesz a magyarországi statisztika különbséget a koviddal és a kovidban elhunytak között. A kettő között az az alapvető különbség, hogy a koviddal elhunytak halálát nem csak a koronavírus okozta, hanem egy más alapbetegség is.

A miniszterelnök elmondta: az idei év költségvetése a gazdaság újraindításáról szól, ezért is adtak be nemrég módosítót. Jelenleg még az egészségüggyel foglalkoznak, de szép lassan előtérbe kerülnek a gazdasági kérdések is.

A bértámogatást kifizetik a vendéglátósoknak májusra is, habár akkor már nyitva lehetnek.

Orbán a holnapi rendőrök napja alkalmáből elmondta: nem lett káosz a közrendben a járvány miatt kialakult háborús helyzetben, ezért köszönetet mond a rendőröknek is, akiknek a határőrizetben is helyt kellett állnia.

Beszélt arról is, hogy másként gondolkodik ma a rendőrökről, mint a rendszerváltás előtt, amikor az elnyomó hatalom ellen harcolt.