A Momentum kiáll a fogva tartot Navalnijért

Fekete-Győr András, Szél Bernadett és Hadházy Ákos tartott sajtótájékoztatót az orosz ellenzéki aktivista, Navalnij ügyében a Külügyminisztérium Bem téri épülete előtt.

A sajtótájékoztatót Fekete-Győr András kezdte, aki elmondta, hogy a szolidaritás miatt álltak ki ide. Párhuzamba helyezte a magyar és az orosz belpolitikát, amellyel kapcsolatban közölte: tudja, hogy a magyarok többsége is szabadságot szeretnének, ahogy sokan ugyan ezt szeretnék Oroszországban.

A miniszterelnök-jelölt kiemelte, hogy Orbán jóbarátja, Putyin meg akarja öletni Navalnijt, azzal hogy a börtönben kiéhezteti. Beszéde végén elmondta, hogyha megnyeri a választásokat, akkor:

  • a Magyar Beruházási Bankot megszünteti,
  • a Paks2-t leállítják,
  • valamint Magyarországon egy nyugati, polgári demokrácia lesz.

Utána Hadházy Ákos vette át a szót, aki elmondta, hogy nem itt fog eldőlni hogy kiszabadul-e Navalnij, de van értelme kinyílvánítani a szolidaritásukat, és a nyugati országoknak nyomást gyakorolniuk az orosz államra.

Azok az országok akik ezt megtagadják, azok moszkávnak a csatlósai.

Jelentette ki Hadházy.

Szerinte Oroszország egy minta a Fidesz rendszerének, amit meg kell akadályozni. Ugyan ellenzéknek még nincs fizikai félnivalója itthon, de ez nem jeletni azt, hogy ez így is marad. Mindig az a kérdés, hogy hány ember tiltakozik. Ha Navalnij mellé állanak elegendően, akkor megmenekülhet, ahogy ha Magyarországon elegen szavaznak a fidesz ellen, le lesznek váltva – összegezte.

Szél Bernadett elmondta, hogy Navalnijt egy börtönben akarják lassan megölni, ha már gyorsan nem tudták. Kijelentette, hogy követelik Navalnij szabadon bocsájtását. Hozzátette, hogy azért vannak a külügyminisztérium előtt, mert Szijjártó és Orbán nem szólalt fel Navalnij szabadon engedéséért.

Egy politikusnak mindig azt kell tenni ami helyes, és ez a szolidaritás, az ez.

Hozzátette, hogy itthon azért hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet, hogy ne tudjon az ellenzék tüntenti. Kiemelte, hogy Szijjártó Péter kezéhez vér tapad akkor, ha nem tesz meg mindent, ami tőle telhető annak érdekében, hogy a joguralma érvényesüljön az európi közösségben.

A három politikus ezután a külügyminisztérium épületének a bejárata felé indultak, ahol felfújták a #Freenavalny feliratot. A felfújás közben a három politikust a rendőrök igazoltatták, de az akciójukat így is befejezhették.

fotó: Kárász Anna Flóra/JövőTV