Elkészült az új, ingyenes étrendi ajánlásokat bemutató online tanácsadó rendszer

Szakemberek által kidolgozott, gyermekeket és felnőtteket egyaránt kiszolgáló étrendtanácsadó rendszer érhető el a mibolmennyitegyek.hu oldalon. A program kidolgozói segítséget szeretnének nyújtani a kiegyensúlyozott, változatos és egészségtudatos étrend összeállításához.

Tavaly májusban készített felmérést a Nébih, a Debreceni Egyetem és a TÉT Platform, melyben 3000 ember vett részt.

Minden negyedik magyar felnőtt hízott a karanténban több mint három kilót, ellenben minden tizedik fogyott, az utóbbi főleg a fiatalabbak körében volt jellemző.

Összességében egy kilóval lettünk nehezebbek

– mondta el Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője lapunknak. Folyamatban van most is egy felmérés – tette hozzá, melynek eredményei várhatóan további romlást fognak mutatni.

A súlygyarapodás abból következik, hogy többször ettünk, továbbá nem engedtünk az otthoni adagok nagyságából, sőt, a fizikai aktivitás is nagyon lecsökkent. A felmérés szerint minden második magyar kevesebbet mozgott a pandémia alatt, mint előtte. Ez a tendencia a korlátozások óta nem változott, de nem mellékes az sem, hogy a stresszevők száma is megemelkedett.

A felmérés szerint minden második magyar kevesebbet mozgott a pandémia alatt, mint előtte. Ez a tendencia a korlátozások óta nem változott, de nem mellékes az sem, hogy a stresszevők száma is megemelkedett.

Az egészséges egyensúly megtartása:

Antal Emese a tudatosság fontosságára hívta fel a figyelmet. Tudatosnak kell lennünk, ez egy stresszes időszak, az ember hajlamos jobban a kedvtelenségre vagy akár a depresszióra is, ezért fontos figyelni arra, hogy NE az állandó evésbe meneküljön. Ha az ember kevesebbet mozog kevesebb energiára van szüksége, ebből kifolyólag figyeljen oda, hogy ne ugyanannyit egyen, mint előtte.

Antal Emese szerint a legjobb mégis az lenne, ha nem hagynánk el a rendszerees testmozgást. Nem szabad, hogy a vírushelyzet ennek gátat szabjon. Számos más opció áll rendelkezésünkre a testünk épen tartása végett. Ha az ember tudatosan akarja az egészséges életmódját folytatni, meg kell találnia a megoldást a helyzet kínálta lehetőségekre, alkalmazkodnia kell a körülményekhez. Mindezek mellett jó, ha heti rendszerességgel mérjük a súlyunkat, mérlegre állunk. Lehetőleg figyeljünk, hogy zsírszegényebb, cukorszegényebb módokon süssünk, főzzünk.

Ha segítséget szeretnénk kapni egy egészségesebb étrend folytatásához, a mibolmennyitegyek.hu oldalon egy ingyenes kérdőív segítségével, a táplálkozással kapcsolatos adataink megadását követően segít a kalkulálásban, hogy miből mennyit együnk. Személyre szabott étrendi ajánlást kaphatunk, hogy melyik étrendi csoportból miért annyi javasolt. A program figyelembe veszi, ha bármilyen étel allergiánk vagy érzékenységünk van.

A táplálkozás és mozgás édes testvérek, az egészséges életmód harmadik pillére pedig a lelki egészség

– mondja Antal Emese.

A nyugtalan lelkiállapot stresszevéshez, vagy éppen a szöges ellenkezőjéhez, a nem evéshez vezethet. Az étkezésünkre még komoly befolyással bír az alvás mértéke is. Azoknál a gyermekeknél, akik kevesebbet aludtak, később megfigyelték, hogy növekszik az elhízottak aránya.

Ne becseljük alá az alvás fontosságát, a kipihentség hozzájárul az egészséges életmódunk fenntartásában.