Oroszország saját űrállomást épít és a Holdra szállást tervezi

Az orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap bejelentette, hogy Oroszország 2025-ben kilépését tervezi a Nemzetközi Űrállomás-projektből, és önálló űrállomás építésébe fog belevágni. (MTI)

Jurij Boriszov elmondta, hogy az említett orosz érdekeltségű űrállomás építése hamarosan kezdetét is veszi.

Erről egyébként a Gagarin-évfordulón, hétfőn döntöttek egy olyan vezetői tanácskozáson, amin Putyin is részt vett. Korábban az üzemeltetés drágaságára hivatkozva jelezték, hogy kétséges az orosz részvétel jövője az 1998 óta működő Nemzetközi Űrállomásban. Orosz számítások szerint 2025 után a Nemzetközi Űrállomás rendszerei egymás után fogják felmondani a szolgálatot, és az üzemben tartása 10-15 milliárd dollárt fog felemészteni.

A jövőben egyébként az orosz űrkutatás nagyszabású Hold-expedíciót tervez. A Luna-25 elsődleges feladata a Hold felszíne alatti jég kutatása lesz, és várhatóan októberben indul majd első útjára.

Amennyiben ez a küldetés sikeres lesz, az orosz központ Luna-missziók sorozatát küldi a következő években a Holdra.

Az oroszok egyébként 45 éve nem jártak a Holdon, utoljára a Luna-24 tért vissza a Szovjetunióba holdkőzetekkel, ez azonban még 1976-ban történt, és a várva várt folytatás úgy tűnik, elérkezni látszik.