Fürjes Balázs helyett Palkovics László viszi a Diákváros projektet

Palkovics Lászlót nevezte ki Orbán Viktor a Budapest Diákváros megvalósításáért felelős kormánybiztosává – derült ki az április 16-i Magyar Közlönyből.

A budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs ezzel a kinevezéssel eltávolítódott a projektből.

A Budapest Diákváros ügynek – mely nézetektől függetlenül minden politikusnak elnyerte tetszését – fontos eleme, hogy kiderült: a kínai Fudan Egyetem is erre a területre, azaz a Déli Városkapura keresztelt helyre épülne. Ez a hír felkavarta a ritka egyetértést. Az ellenzék attól tartott, hogy a közel 580 millió forintos oslói terv a kukában landol. Fürjes Balázs április 15-én csütörtökön közölte, hogy nem törli a terveket. A kínai-magyar együttműködésen alapuló kampusz a terület egy külön részére kerül majd és nem fogja zavarni az eredeti nyugati elképzelést.

Tegnap, április 16-án csütörtökön azonban a Magyar Kormány (egy nappal Fürjes bejelentése után) kiemelte az államtitkár kezéből a Diákváros rendeződő ügyét és Palkovics Lászlónak adta. Palkovics, a kínai kampusz beköltözését koordinálta, a kezdettől fogva. Azt nem tudni, hogy Palkovicsnak is hasonlóak-e az elképzelései, mint Fürjesnek, azonban a projektvezető váltás újra kinyitja a kérdést: mi lesz a nyugati tervekkel, amiért a kormány körülbelül 580 millió forintot fizetett ki?