Ezért hasznos a csalán

Csípése kellemetlen, vizuálisan sem túl megnyerő, azonban számos jótékony hatása van a csalánnak. Fogyasztásra is alkalmas és a csípése sem káros, sőt…

Ismerkedjük meg közelebbről a csalánnal. Biztosan hallotta már a legtöbbünk, hogy nem egy kártékony gyomnövényről van szó.

Mire jó és hogyan érdemes fogyasztani?

Az egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét. Emiatt hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is alkalmazzuk. Ajánlott torokfájás, reuma, ekcéma, fejfájás, krónikus fáradtság, vashiány, erőtlenség esetén.

Általában tea formájában szokták fogyasztani. Szinte bárhol lehet kapni a szupermarketektől a patikákig. Az a módszer, hogy a reumától fájdó végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják, ma már kevésbé népszerű, de hatásos megoldás lehet. A csalánteát otthon is elkészíthetjük, a növény beszerzése sem fog gondot jelenteni. A nedves, üde, erdős területeket kedveli.

Semmiképp ne főzzük a csalánt, csupán 30 másodpercig forraljuk, majd vegyük le a tűzről és fedjük le. Mikor kissé kihűlt, szűrjük le. Lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk. Ha túlságosan erőteljesnek találjuk az ízét, keverhetjük mentával, kamillával vagy citromfűvel.

Naponta egy-két csészével elegendő és már egy- másfél héten belül érezni jótékony hatását. Energikusabbak, életerősebbek leszünk tőle, erősíti az immunrendszert és egyes allergiás tüneteket is csökkent. Például szénanáthára érdemes fogyasztani.