Ezért hasznos a csalán

Csípése kellemetlen, vizuálisan sem túl megnyerő, azonban számos jótékony hatása van a csalánnak. Fogyasztásra is alkalmas és a csípése sem káros, sőt…

Ismerkedjük meg közelebbről a csalánnal. Biztosan hallotta már a legtöbbünk, hogy nem egy kártékony gyomnövényről van szó.

Mire jó és hogyan érdemes fogyasztani?

Az egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét. Emiatt hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is alkalmazzuk. Ajánlott torokfájás, reuma, ekcéma, fejfájás, krónikus fáradtság, vashiány, erőtlenség esetén.

- Hirdetés -

Általában tea formájában szokták fogyasztani. Szinte bárhol lehet kapni a szupermarketektől a patikákig. Az a módszer, hogy a reumától fájdó végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják, ma már kevésbé népszerű, de hatásos megoldás lehet. A csalánteát otthon is elkészíthetjük, a növény beszerzése sem fog gondot jelenteni. A nedves, üde, erdős területeket kedveli.

Semmiképp ne főzzük a csalánt, csupán 30 másodpercig forraljuk, majd vegyük le a tűzről és fedjük le. Mikor kissé kihűlt, szűrjük le. Lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk. Ha túlságosan erőteljesnek találjuk az ízét, keverhetjük mentával, kamillával vagy citromfűvel.

Naponta egy-két csészével elegendő és már egy- másfél héten belül érezni jótékony hatását. Energikusabbak, életerősebbek leszünk tőle, erősíti az immunrendszert és egyes allergiás tüneteket is csökkent. Például szénanáthára érdemes fogyasztani.

- Hirdetés -