Kiszabadították az Ever Given-t a Szuezi-csatornából

A 400 méter hosszú Ever Given teherszállító hajó a múlthét kedden fordult keresztbe a Szuezi-csatornán. Ezzel blokkolva a globális hajószállítás jelentős százalékát.

A hajó kiszabadításáról szóló beszámolók szerint a csatorna forgalma órákon belül megindulhat, és ezzel a becslések szerint 9,6 milliárd dollárnyi (csaknem 3 trilliárd forint) áruk folytathatják az útjukat a céljuk felé.

A helyi hatóság és a holland Smit Salvage cég mentőmunkásai vontatóhajókkal csavarták ki a hajót a csatorna partjáról – jelentette a Reuters hírügynökség. Az Ever Given orra ezelőtt négy méterre volt a parttól. Mostmár 102 méter választja el őket – közölte a szuezi csatornahatóság. Összesen 367 hajó várt az átjutásra.

A 200 ezer tonnás Ever Given múlthét kedden reggel futott zátonyra a nagy szél- és homokvihar miatt. Vasárnap megkezdték a fedélzeten lévő nagyjából 20 000 konténer eltávolításának előkészítését, hogy könnyítsenek a hajó súlyán.

A Szuezi-csatorna amely elválasztja Afrikát Közel-Kelettől és Ázsiától, a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonala, ahol a globális kereskedelem mintegy 12 százaléka mozog. Ez biztosítja a legrövidebb távot Ázsia és Európa között. Ázsából Európába áthajózni csak itt, vagy Afrikát megkerülve lehet, amely legalább plussz egy hetes kitérőt jelent.